Hlavní obsah

Za zranění nebo zničení věcí ve vlacích Českých drah bude odškodné

Právo, Martin Procházka

Lidé, kteří byli při nehodách vlaků Českých drah poraněni nebo jim byly poškozeny či zničeny věci, mají nárok na odškodné. Firma také odškodňuje pozůstalé po obětech nehod.

Večerní srážka dvou vlaků u Českého BroduVideo: HZS Středočeského kraje

 
Článek

„Při odškodnění zraněných cestujících se postupuje podle platné legislativy,“ řekla Právu Gabriela Novotná z tiskového oddělení dopravce.

U stanovení výše odškodného při zranění postupuje firma u každého individuálně. Obecně výše odškodnění závisí na rozsahu zranění. Jen za letošek zatím České dráhy podle Novotné vyplatily na odškodném jednotky milionů korun. Na dopravce se v důsledku nehod v poslední době obrátilo s žádostí o odškodné deset osob.

Vlak srazil na Pelhřimovsku ženu, těžce zraněnou odvezl vrtulník

Krimi

Jak o odškodnění žádat? „Prosíme všechny přímé účastníky události nebo rodinné příslušníky účastníků nehody, aby nás kontaktovali na e-mailu: odskodneni@cd.cz, abychom jim mohli poskytnout veškeré informace a pomoci,“ uvedla Novotná.

Opravu proplatí

Jedná se o první kontakt, dále dopravce postupuje individuálně. Termíny poskytnutí odškodnění jsou individuální a závisejí na více faktorech, například době léčení. Jakmile jsou doloženy rozhodné skutečnosti, společnost poskytuje náhradu za způsobenou újmu na zdraví.

Pokud žádáte odškodnění za zničené věci, České dráhy chtějí od cestujících předložit seznam věcí, pokud možno včetně jejich značky, stáří a jejich pořizovací ceny a doklady o pořízení.

Nebezpečná železnice: od začátku měsíce zemřeli při nehodách vlaků už čtyři lidé

Krimi

Pokud je věc pouze poškozená a lidé zaplatí za její opravu, mohou žádat o proplacení proti předložení dokladu o opravě. ČD rovněž vyžadují podání vysvětlení na policii, v němž je uvedeno, jaké věci byly poškozeny, ztraceny nebo zničeny.

Reklama

Související články

Na Chrudimsku vykolejil osobní vlak

Osobní vlak vykolejil ve středu večer na Chrudimsku při vjezdu do stanice Medlešice. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala nebyl nikdo zraněn. Ve...

Výběr článků

Načítám