Hlavní obsah

Za zneužití dotace zaplatí exposlanec Wolf jen pokutu

Exposlanec Petr Wolf, odsouzený za zneužití jedenáctimiliónové dotace, zřejmě nebude muset vracet celou částku, ale zaplatí jen pokutu zhruba 140.000 korun. Vyplývá to z dokumentů o výsledcích kontroly finančního úřadu, informovala Česká televize. Úřad Wolfově firmě údajně vytýká pouze to, že měla chyby v účetnictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exposlanec Petr Wolf

Článek

Za zneužití státní dotace ostravský krajský soud poslal Wolfa letos v lednu do vězení na pět let. Jeho manželce udělil podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou na čtyři roky. Soud také rozhodl, že Wolfovi mají zaplatit 1,2 miliónu korun. Wolf, jenž má z této částky uhradit milión, od počátku obvinění odmítá. Kauzu bude dále posuzovat Vrchní soud v Olomouci.

Z hrozby ve formě zabavení celé dotace údajně bude jen sankce ve výši jeden a půl procenta, konkrétně 144.691 korun. Ministerstvo financí s ohledem na mlčenlivost odmítá výsledek kontroly komentovat. Podle dokumentů, které má ČT k dispozici, ale i resort Wolfově firmě prominul penále ve výši zhruba pět tisíc korun.

"Ani k této záležitosti se daňová správa nemůže vyjadřovat," řekla ČT její mluvčí Jaroslava Musilová. Vrácení peněz od Wolfa v minulosti nepožadovalo ani ministerstvo životního prostředí. Už v roce 2008 s ním uzavřelo takzvanou dohodu o narovnání.

Wolf: Nešlo o podvod

Wolf míní, že výše pokuty dokazuje to, že jedenáctimilionový daňový podvod nespáchal. "Kromě této částky takzvané rozpočtové nekázně k žádné škodě nedošlo. Plnili jsme to, co ministerstvo uznalo a co podepsalo," uvedl. Sám se navíc obrátil na policii, protože se podle něj množí útoky na jeho osobu.

Podle soudu Wolf a později i jeho manželka podvedli ministerstvo životního prostředí (MŽP). V rámci programu na podporu vědy a výzkumu jejich firma UT 2002 žádala dotace na dva projekty. Zabývaly se například ochranou přírody, krajiny či nakládáním s odpady.

Dotace podle soudu firma získala na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Policie Wolfa obvinila v listopadu 2009, poté co ho vydala Sněmovna k trestnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám