Hlavní obsah

Tisíce starostů a radních dostaly pokuty za nedodaná přiznání

Právo, Oldřich Danda

Ministerstvo spravedlnosti už oznámilo přes 16 tisíc případů přestupků proti zákonu o střetu zájmů, kdy hlavně komunální politici nepodali majetková přiznání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Místní správní úřady za tři roky fungování zákona na základě těchto oznámení ministerstva rozdaly už tisíce pokut.

„Pokuty dostaly už tisícovky starostů, místostarostů a radních. Letos povinnost odevzdat přiznání nesplnily čtyři tisícovky lidí. Část to opomněla, ale většina to nedělá záměrně, protože chrání své ústavní právo,“ řekl Právu předseda Sdružení místních samospráv (SMS) a europoslanec STAN Stanislav Polčák.

Teoreticky až 50 tisíc

Veřejných funkcionářů, kteří musí odevzdávat svá přiznání do registru, je okolo 33 tisíc. Podle Martina Bačkovského z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti, které registr spravuje, přes 90 procent případů přestupků se týká komunálních politiků.

Ministerstvo podle něj nemá statistiku pokut, ale nechalo si udělat analýzu zhruba tisícovky rozhodnutí správních orgánů. Z analýzy vyplývá, že úřady vyměřují pokuty ve více než polovině případů.

„Dvacet dva procent případů bylo odloženo a v 78 procentech bylo rozhodnuto, že došlo k přestupku,“ řekl Právu Bačkovský.

„Z toho v 65 procentech byla uložena pokuta ve výši tisíce až dvou tisíc korun v kombinaci s náhradou nákladů řízení ve výši tisíce korun,“ dodal.

Ve zbytku případů bylo uděleno napomenutí. Politikům hrozí podle zákona penále až 50 tisíc korun. „Vyšší pokuty než jeden až dva tisíce jsou ukládány spíše ojediněle,“ dodal Bačkovský.

Zákon o střetu zájmů kvůli přílišnému zatížení komunálních politiků napadli svou stížností u Ústavního soudu minulý rok senátoři. Polčák a další zástupci SMS letos na začátku léta požádali ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), aby resort vydal pokyn k přerušení přestupkových řízení s komunálními politiky, dokud ústavní soudci nerozhodnou. Ale ne­uspěli.

Podle Polčáka budou komunální politici, kteří se současnou úpravou nesouhlasí, ignorovat zákon do rozhodnutí soudu. „Ty pokuty s nimi nehnou a všichni budou čekat na Ústavní soud, protože je to princi­piální nesouhlas,“ poznamenal.

Podle něj je nefér chtít po komunálních politicích, kteří spravují obce ve volném čase, totéž co po vrcholových politicích a úřednících. „Ukládat stejnou povinnost neuvolněným politikům v malé obci a srovnávat to s pozicí ministra nebo vysokých úředníků je neúměrné,“ dodal Polčák.

Anketa

Mají radní v malých obcích odevzdávat majetkové přiznání?
Ano
77,4 %
Ne
22,6 %
Celkem hlasovalo 2620 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám