Hlavní obsah

Z nové koalice v Hradci Králové vypadla ODS, nahradí ji ČSSD

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink v sobotu v podvečer oznámil, že se Hradecký demokratický klub (HDK), vítěz komunálních voleb v krajském městě, dohodl s TOP 09, lidovci a sociální demokracií na vytvoření koalice, která město povede v následujících čtyřech letech. Programové prohlášení hodlají podle Finka veřejnosti představit zhruba do šesti týdnů.

Foto: ČTK

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Článek

Hradecká koalice bude mít v 37členném zastupitelstvu většinu 22 hlasů. Dvanáct patří HDK, pět zastupitelů má ČSSD, tři TOP 09 a dva Koalice pro Hradec, tvořená KDU-ČSL a nestraníky. Proti předchozímu volebnímu období se tak na vedení města nebude podílet Volba pro město, která se do zastupitelstva nedostala, ale ani ODS. Přitom dva předchozí primátoři před Finkem byli právě členy ODS.

Bez podílu na vedení magistrátu zůstalo po sobotním vyjednávání nové koalice hnutí ANO 2011, které přitom tvoří s šesti zastupiteli druhou nejsilnější politickou sílu v zastupitelstvu.

„Nepřekvapilo nás to. Je to právo pana Finka, vybrat si své partnery, já s tím nemám problém,“ okomentoval výsledek povolebních jednání lídr ANO Václav Víška s tím, že ale nikdo nemůže předpokládat, že by se nyní stali mlčícími členy zastupitelstva. „Budeme bedlivě sledovat, jak si povedou. Budeme konstruktivní opozicí. Co se nám nebude zdát, patřičným způsobem okomentujeme a najdeme třeba lepší řešení a ukážeme ho lidem,“ dodal.

Senátní volby složení radnice neovlivnily

„Tak to prostě padlo, jak to říká pan Babiš. Zjistili jsme, že jsou lepší lidé v té druhé straně, a tak jsme se rozhodli,“ parafrázoval slova předsedy hnutí ANO Zdeněk Fink, který jinak nepovažuje letošní povolební vyjednávání za problematická.

Do podoby nového vedení Hradce Králové podle něho nepromluvil ani výsledek senátních voleb, v nichž zvítězil nezávislý kandidát za ČSSD Jaroslav Malý nad bývalým hradeckým primátorem Oldřichem Vlasákem (ODS). Právě o něm se spekulovalo, že by mohl zastávat místo náměstka, pokud by se členem koalice stali také občanští demokraté.

„Problém být v koalici se sociální demokracií nemáme. Hradec již zažil koalici ODS a sociální demokracie a fungovalo to,“ řekl Právu náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Svého náměstka by měl mít každý z členů koalice, včetně HDK, kteří navíc obsadí i post primátora. Tím bude opět Zdeněk Fink.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám