Hlavní obsah

Vyvrácené stromy, utržené střechy a desetitisíce domácností bez proudu. V Česku udeřily bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Utržená střecha, poničené trakční vedení na trati České Budějovice–Strakonice, popadané stromy a desetitisíce domácností bez elektrického proudu. Tak vypadala situace na jihu Čech, Vysočině, jižní i severní Moravě, kde udeřily silné bouřky. Hasiči evidují kvůli počasí zvýšený počet výjezdů. Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami, která platila až do středečního rána pro jih a východ ČR.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky bouřek v Jihomoravském kraji

Článek

Společnost E.ON evidovala v úterý večer 36 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny bylo k 21.00 kolem 70 tisíc domácností, sdělila mluvčí společnosti Martina Slavíková. Bez proudu bylo ráno v ČR po úterních bouřkách ještě 23 000 domácností.

Největší problémy byly na Zlínsku, kde se bez elektřiny ocitlo na 27 tisíc domácností, přičemž jen na Uherskohradišťsku jich bylo 20 tisíc. Přes noc se energetikům podařilo asi polovinu závad odstranit. Ve středu ráno je na Zlínsku stále bez proudu asi 15 000 domácností, řekla Slavíková.

Hasiči ve Zlínském kraji v noci na středu vyjížděli asi ke 170 událostem. Zajišťovali například poškozené střechy na domech. Poté, co vítr utichl, likvidovali zejména nalomené stromy, které hrozily pádem, či ulámané větve na silnicích.

Bouře napáchala škody také na jihu Moravy, kde bylo bez proudu 19 tisíc domácností. Jen na Hodonínsku šlo o 15 tisíc domácností. Ve středu ráno je to stále 6600 domácností, nejvíce je jich na Hodonínsku.

„Na Vysočině a v jižních Čechách se nám podařilo většinu poruch opravit. Bez elektřiny zůstávají jen stovky domácností,” uvedla večer Slavíková.

Hasiči se nezastavili

Plné ruce práce měli hasiči v Jihomoravském kraji. Během dvou hodin měli přes stovku výjezdů. Vyjížděli především kvůli popadaným stromům, strženým drátům elektrického vedení nebo uvolněným střešním krytinám.

Události začaly přibývat po 19:00. „Před 21:00 jich máme kolem stovky. Z 80 procent jsou to popadané stromy, ale řešíme také nebezpečné stavy v podobě uvolněné střešní krytiny a podobně," řekl mluvčí hasičů Jan  Dvořák. Mnoho zásahů měli hasiči na Brněnsku, Blanensku a také Hodonínsku, klidná zatím byla situace na Znojemsku.

Jih Německa čeká extrémně silná bouře, krupobití dorazí i do Česka

Evropa

Na jihu Čech měli hasiči v podvečer kolem pěti desítek výjezdů. V Malšicích na Táborsku silný vítr uvolnil plechovou střechu. Nikdo nebyl zraněn, uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Největší nápor hasiči zaznamenali od 17:30 do 20:30. „Jednalo se o popadané stromy, žádné čerpání vody jsme neřešili,“ uvedla mluvčí. Dodala, že nejvíce zásahů hasiči měli na Táborsku, Jindřichohradecku a Strakonicku.

Extrémní sucha se budou vracet, varuje klimatolog

Domácí

Následky bouře patrně poničily i trakční vedení na železnici, na trati České Budějovice–Strakonice. Kvůli tomu jezdí mezi Číčenicemi a Protivínem náhradní autobusová doprava. Ještě v průběhu večera by měl být problém vyřešen.

Na Vysočině odklízeli hasiči v bouřkách stromy na desítkách míst. Během dvou hodin od 18:00 měli podle informací, které zveřejnili na webu, přes sto výjezdů, zasahovali ve všech částech kraje. Spadlý strom podle Českých drah zastavil provoz na železnici mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou, na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Tišnovem jsou výpadky elektřiny.

Vyvrácené stromy hasiče zaměstnávaly například v Jimramově nebo v Milovech u Sněžného na Žďársku, Havlíčkově Borové, ve Světlé nad Sázavou nebo v Trnavě na Třebíčsku.

Především popadané stromy či utržené části střech odstraňovali a zajišťovali hasiči v souvislosti s nočními bouřkami v Olomouckém kraji. Zasáhly především Přerovsko, a to Hranice a okolí, sdělil ve středu mluvčí hasičů Radek Buryánek.

Hasiči v souvislosti s počasím evidují šest desítek výjezdů, museli zasahovat i u spadlého elektrického vedení. Ke strženým střešním krytinám lidé hasiče volali například v Soběchlebech či v Želatovicích, kde vítr odnesl v podstatě půlku střechy bytového domu. Popadané stromy zatarasily například cestu mezi Pavlovicemi a Šišmou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám