Hlavní obsah

Vyvadil nerezignuje, chtěl by na okresní soud

Soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Jiří Vyvadil nehodlá rezignovat na funkci soudce. V pondělí to potvrdil Právu s tím, že usiluje o přeložení na jeden z okresních soudů v severních Čechách. K tomu ale potřebuje souhlas ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy.

Článek

"Vyvadil projevil zájem o práci na trestním úseku některého ze severočeských soudů, které trpí nedostatkem soudců. V úvahu by připadaly soudy v Litoměřicích, Chomutově či Ústí nad Labem. Dnes (v úterý) o tom ještě budeme jednat," řekla ústecká soudkyně Dagmar Švecová s tím, že jde o kvalifikovaného a výkonného soudce, který se ve své funkci již u sokolovského soudu osvědčil.

Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek by nového soudce uvítal, protože právě trestní úsek se zatím na severu Čech nedaří obsadit. Podmínkou ale podle Kohoutka je, že se Vyvadil nebude věnovat politice.

Baxa chce ale požádat ministra spravedlnosti, aby Vyvadila do pravomocného skončení kárného řízení zprostil výkonu funkce soudce.

Baxa hodlá zbavit Vyvadila taláru

Právě Baxa dal Vyvadilovi do pondělka ultimátum, aby rezignoval, jinak na něj podá kárnou žalobu a pokusí se ho zbavit taláru. Vadí mu, že Vyvadilovo chování ohrožuje důvěru v nezávislost soudu.

Velmi nejistý je i souhlas s Vyvadilovým přemístěním na sever Čech od ministra Němce, který se dlouhodobě snažil odstranit Vyvadila z místa náměstka na ministerstvu. Nakonec to za něj udělal Baxa, když stáhl svůj souhlas s Vyvadilovou stáží na ministerstvu. [celá zpráva]

Baxa Vyvadilovi vytýká, že se během své stáže na ministerstvu spravedlnosti nevyhýbal politickým aktivitám, které jsou neslučitelné s funkcí soudce.

Vyvadil na postu náměstka ministra Němce dráždil Baxu svými komentáři k událostem jako CzechTek nebo jmenování ministra zdravotnictví Davida Ratha. Trpělivost předsedovi NSS došla, když se Vyvadil sešel s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem kvůli kauze Setuza.

Setkání s Pitrem rozpoutalo také spor mezi ministrem Němcem a premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD). Němcovi vadilo, že ho Vyvadil o své schůzce s Pitrem neinformoval. Uvažoval proto o jeho odvolání, narazil však na premiérův odpor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám