Hlavní obsah

Výsměch boji s korupcí, hodnotí kauzu Drobil politologové

Právo, Josef Koukal

Jako výsměch boji s korupcí hodnotí politologové způsob, jímž současná vláda čelí korupčnímu skandálu na ministerstvu životního prostředí. Aféra podle nich poukazuje na neudržitelné poměry ve všech politických stranách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil

Článek

Podle politologa Jiřího Pehe dostává díky způsobu, jímž se zejména premiér Petr Nečas (ODS) poměrům na ministerstvu životního prostředí postavil, trhliny celá protikorupční strategie vyhlášená vládou.

„Je to naprostý výsměch tomu takzvanému boji s korupcí, který mimo jiné vůbec nezačal,“ řekl Právu Pehe.

„Co se stalo, je jen logickým výsledkem a ukazuje to, že korupce, tedy takové to přikrádání různých podnikatelů a politických stran ze státních zakázek, že je to systémová záležitost. Premiér s tím evidentně ani nic moc dělat nechce. To, že o tom konkrétním případu věděl od října, to už samo o sobě o něčem svědčí,“ podotkl politolog.

Kauza zaskočila i dalšího experta na domácí politické poměry Zdeňka Zbořila. „Rozum zůstává stát, že k něčemu takovému může dojít. Že někdo může být takový hlupák a pouštět se do takové akce – myslím tím pana Drobila – včetně té tolerantnosti, kterou projevil pan Nečas, ale i pan prezident,“ nešetřil kritikou Zbořil.

„Nechci si připustit, že to takhle vlastně pokračuje z té minulosti počátku 90. let až do současnosti a není síla to nějak zastavit,“ dodal.

Odvolání Michálka je demoralizující

Fakt, že v době, kdy vládní činitelé hovoří o nutné ochraně svědků v korupčních kauzách a whistleblowingu jako jedné z možností, jak korupčníky usvědčovat, smetla kauza jako prvního právě oznamovatele Libora Michálka, je podle politologů též zarážející.

Ministr vnitra Radek John (VV) totiž nedávno vydal dokonce příručku, jak by měli případní svědci korupční jednání dokumentovat a oznamovat.

„On vlastně postupoval podle té brožurky,“ upozornil Zbořil. „To se snad už ani nedá komentovat. Pokud je pravda, že o tom Nečas půl druhého měsíce věděl, nechápu, jak to, že se to nedostalo na jednání vlády nebo koalice už tehdy. Nebo je to prostě běžná praxe,“ pohoršoval se politolog.

Odvolání Michálka nedokáže pochopit ani Pehe. „To má obrovský demoralizující efekt. Člověk, který na to upozornil, bude teď vláčen médii a očerňován, protože ze strany ODS se proti němu povede kampaň,“ varoval politolog.

Upozornil však i na to, že konkrétně v Michálkově případě může mít vláda silného soupeře. Úředník už v minulosti vyhrál spor o výpověď z Fondu národního majetku.

„Je to odvážný a za svými principy si jdoucí člověk, takže bych nebyl překvapen, pokud by se o tu pozici soudil a pokud by nakonec soud vyhrál. Vždyť kromě toho, že věc okamžitě neoznámil policii, se nedopustil ničeho, co by se mu dalo vytýkat,“ dodal Pehe.

Důvod pro konec vlády?

Aféra s rozdělováním dotací na Státním fondu životního prostředí by mohla být podle Zbořila i důvodem pro pád vlády. „Z morálního hlediska ano. Ale je to tak vážné varování, že musel do boje i prezident,“ podotkl politolog.

Poté, co vláda, která si do štítu vetkla boj proti korupci, sama čelí trapnému korupčnímu skandálu, bude podle expertů pro veřejnost obtížné příště uvěřit další politické straně, která bude chtít protikorupčním praporem před voliči mávat.

„Veřejnost, která se podílela na té voličské revoluci, ať už kroužkováním nebo vynesením nových stran do Poslanecké sněmovny, by příště měla být mnohem opatrnější,“ míní Pehe.

Věci veřejné, které prapor s bojem proti korupci zvedly jako hlavní předvolební téma, nakonec šly do vládní koalice, kde to téma je zcela upozaděné, a to nejradikálnější, na co se zatím zmohly, je hrozba, že pokud do konce roku 2011 nebude přijat jejich protikorupční program, tak zváží odchod z vládní koalice. To je výsměch voličům, ale i důvod, proč jich několik set tisíc od voleb ztratili,“ dodal Pehe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám