Hlavní obsah

Výrobci hrozí, že kvůli aukcím mohou chybět léky

– Praha
Právo, Václav Pergl

Pokud se uskuteční ve velkém elektronické aukce léků, jak je plánuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), může to vést k výpadku některých medikamentů na trhu. Právu to sdělil Radim Petráš z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Foto: Novinky

Článek

„K výpadkům skutečně může dojít a není vyloučeno, že někteří výrobci z českého trhu i odejdou,“ řekl Petráš.

Sněmovna už schválila elektronické aukce v novele zákona 48. Ta uvádí, že zdravotní pojišťovny budou vypisovat aukce na léky a vítězný lék v dané kategorii bude plně hrazen pojišťovnou. Ostatní léky jen ze 75 procent a zbytek doplatí pacient. Vítěz aukce pak bude mít na určitou dobu prioritní postavení na trhu a musí zajistit plné zásobování daným lékem.

Právě odtud pramení obava, že výrobce vítězného léku nemusí včas výrobu zajistit a ostatní výrobci léků, kteří neuspěli v aukci, nebudou mít zájem ho dodávat na český trh. Podle Petráše se výroba plánuje několik měsíců dopředu a minimum je zhruba 4 až 5 měsíců. Kdy aukce začnou, zatím rozhodnuto není.

Novela zákona je nyní v Senátu a ten by ji měl projednávat kolem 20. července. Protože s danou novelou ve Sněmovně nesouhlasila opozice, je pravděpodobné, že v Senátu, kde má většinu, novela neprojde a bude vrácena zpět Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám