Hlavní obsah

Výpadek řídicích počítačů ochromil provoz vlaků mezi Prahou a Ústím nad Labem

Aktualizováno

Provoz na hlavní železniční trati mezi Prahou a Ústím nad Labem zkomplikovala v sobotu ráno porucha zabezpečovacího zařízení. Závada se týkala řídicích počítačů, sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Vlaky nabíraly zpoždění v řádech desítek minut. Provoz byl ještě před polednem obnoven v plném rozsahu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Porucha byla hlášena kolem 07:00 ve stanici Libčice nad Vltavou. Šlo o závadu zabezpečovacího zařízení a problém na řídicích počítačích, kvůli němuž byly mechanicky uzamčeny výhybky, a jezdilo se v provizorním režimu.

„Naši technici při vyšetřování na místě zjistili, že se nejednalo přímo o závadu zabezpečovacího zařízení, ale o chybu v přívodu elektrického napájení. Došlo tam ke skryté závadě, konkrétně se jedná o nějaký studený plošný spoj, který přerušil elektrické napájení zabezpečovacího zařízení," uvedl mluvčí.

Podle webových stránek Českých drah byl provoz nejdříve zcela přerušen a poté částečně obnoven. Některé vlaky byly odřeknuty, mezi stanicemi Kralupy nad Vltavou a Roztoky u Prahy byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám