Hlavní obsah

Vyloučený poslanec Kott opustil klub

Novinky, ČTK, Lukáš Bek
PRAHA

Poslanec Petr Kott, kterého minulý týden vyloučila organizace ODS v Doksech ze strany, vystoupil z poslaneckého klubu. Ten měl zítra rozhodnout, zda Kotta - nyní již nestraníka - vyloučí. "Já jsem usoudil, že obhajovat své postoje na klubu skutečně nemá smysl, protože v médiích je taková atmosféra, že by to bylo naprosto kontraproduktivní," řekl ČTK.

Foto: Milan Haluška

Stavba nové in-line stezky

Článek

"Dnešním dnem vystupuji z poslaneckého klubu ODS," oznámil v pondělí Kott a své rozhodnutí zaslal stranickým kolegům faxem. "Odehrát tam roli nějakého fackovacího panáka, tak na to skutečně nejsem zvědavý," poznamenal k chystanému jednání klubu ODS před zítřejší schůzí Sněmovny.

Poslanec Kott chyběl ODS v pátek 26. září při hlasování o reformních zákonech. Podle spolustraníků byl opilý tak, že nemohl mačkat ani hlasovací zařízení, Kott ale tvrdí, že nechtěl shodit celou vládní reformu, a tak na hlasování vůbec nedorazil. Dnes ČTK řekl, že již před hlasováním byl nejmenovaným kolegou poslancem upozorněn, že nehlasovat proti vládní reformě financí se v ODS rovná pádu ze skály.

"Ještě před několika dny jsem byl rozhodnut, že svoje postoje budu obhajovat na úterním klubu ODS, ale teď, po několika mediálních vyjádřeních čelných představitelů ODS, jsem dospěl k závěru, že hájit své postoje je nejen nesmysluplné, ale i nedůstojné," řekl dnes Kott Právu k důvodům, proč zaslal faxem oznámení svého odchodu. "Divadlo patří divadlu," poznamenal Kott.

Poslanec podle svých slov předpokládá, že bude i nadále nejčastěji hlasovat shodně s ODS, která je mu stále nejbližší. "Já jsem za sebou nepráskl dveřmi, kromě dnešního vystoupení. Chodit někam, kde prohráváte 10:0 ještě než začal první výkop, to považuji za nesmysl." Kott dále uvedl, že nejedná s žádnou jinou stranou o přestupu. "Těším se na to, že budu nezařazený a bezpartijní."

ODS Kottův krok uvítala

Vedení ODS Kottovo odstoupení z klubu přivítalo. "Je rozhodně lepší řešení, že si pan Kott uvědomuje, že by bylo trochu nedůstojné, kdyby se nechal nějakým hlasováním vylučovat a rozhodl se, že to svoje trápení ukončí sám," řekl Právu místopředseda ODS Jan Zahradil.

Jak dále uvedl, neví, zda bude ve Sněmovně možná spolupráce ODS s Kottem. "Předpokládám, že se bude chovat velmi autonomně, podle toho, co všechno říkal v posledních čtrnácti dnech." Kott se nechal slyšet, že s řadou vládních návrhů jako je snižování daní firmám či krácení nemocenské, souhlasí, protože je považuje za pravicové. "Některé výroky mě naplnily nechci říkat rozhořčením, ale takovým znechucením," poznamenal Zahradil, podle něhož je evidentní, že Kott selhal a je tedy zbytečné, "aby se pokoušel házet špínu na svoji bývalou politickou stranu.

Zůstane poslancem

ODS podle Zahradila již nebude na Kotta tlačit, aby se vzdal poslaneckého mandátu. "Jestli pan Kott nabyl přesvědčení, že pro politickou scénu i pro Poslaneckou sněmovnu jako takovou je dobré, aby po tom, co se stalo, zůstával poslancem, tak je to jeho věc. Já si myslím, že to kreditu Poslanecké sněmovny - bez ohledu na politické strany - nepomůže," dodal místopředseda ODS.

Kott chce ale i nadále zůstat poslancem, ve sněmovně však bude zatím jako nezařazený. Již dříve ale prohlásil, že programově je mu nejbližší US-DEU. Kott je tak ve sněmovně již druhým nezařazeným poslancem. Prvním je sociální demokrat a předseda sněmovního hospodářského výboru Josef Hojdar. Z poslaneckého klubu ČSSD vystoupil kvůli reformě veřejných financí.

Reklama

Související články

Poslanec Kott tvrdošíjně odmítá odstoupit

Poprvé od svého incidentu, kdy musel před deseti dny kvůli opilosti předčasně opustit jednání Sněmovny, se objevil v úterý mezi svými stranickými kolegy...

Poslanci Kottovi zrušili členství v ODS

Čtrnáct členů ODS z 22 přítomných se v úterý večer na místním sněmu ODS v Doksech vyslovilo pro zrušení členství poslanci Petru Kottovi, kvůli jeho neúčasti...

Výběr článků

Načítám