Hlavní obsah

Vydavatelství Economia koupil finančník Bakala

– PRAHA • Aktualizováno

Většinový více než 88procentní podíl německé skupiny Verlagsgruppe Handelsblatt ve vydavatelství Economia, které vydává například Hospodářské noviny či týdeník Ekonom, koupil podnikatel Zdeněk Bakala. Předchozí neoficiální informace v sobotu potvrdili ve společné tiskové zprávě Zdeněk Bakala a nakladatelství Economia.

Foto: ČTK

Zdeněk Bakala

Článek

Menšinový podíl z prodávaných 88,36 procenta získá od Bakaly následně i managament Economie v čele s jejím generálním ředitelem Michalem Klímou. "Velikost podílu zatím nemohu sdělit, protože je ještě předmětem jednání," uvedl  Klíma. Bakala Economii koupil přes společnost Respekt Media, ve které je jediným akcionářem. Cenu transakce strany nezveřejnily. Celá transakce podléhá ještě schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Původně zveřejněné představy Handelsblattu hovořily o více než 100 miliónech eur (přes 2,4 miliardy korun). Podle odborníků to ale byla přemrštěná cena. Do portfolia Economie patří vedle Hospodářských novin a Ekonomu časopis Marketing & Media, Obchodní věstník a řada odborných magazínů. Skupina provozuje také zpravodajský server iHned.cz.

S novými vlastníky se chce vydavatelství Economia zaměřit na další posilování zavedených značek v čele s deníkem Hospodářské noviny a týdeníkem Ekonom a bude rozvíjet online média. Do budoucna lze prý také očekávat integraci vydavatelských aktivit Economie a společnosti Respekt Publishing, která vydává týdeník Respekt, který Bakala rovněž ovládá.

"Chci, aby vydavatelství Economia bylo prvotřídním mediálním domem...Jsem také rád, že se pro myšlenku dalšího rozvoje vydavatelství podařilo získat stávající management včetně šéfredaktorů a klíčových osobností stěžejních redakcí, bez nichž by nebylo možné zajistit pro náš projekt potřebnou kontinuitu," uvedl Bakala.

Odborník: český trh to neovlivní

Celá transakce podle mediálního odborníka Milana Šmída z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy nijak významně neovlivní český mediální trh. Tato transakce je podle něj navíc majetkově průhlednější než případný prodej do rukou nakladatelství Mladá fronta, o němž se v minulých týdnech spekulovalo jako o nejvážnějším zájemci, ovšem s pochybnou majetkovou strukturou. "Jsme rádi, že máme transparentního majitele, který respektuje nezávislost redakcí a tisku," řekl k transakci Klíma.

Ovládnutím Economie se Bakala zařadí po bok podnikatelů, kteří stojí za některými ekonomickými tituly na domácím trhu. Například periodika Profit a Czech Business Weekly patří společnosti Stanford ze skupiny podnikatele Karla Komárka. Týdeník Euro prostřednictvím společnosti Euronews vydává PPF Investments, ve které menšinový podíl drží nejbohatší Čech Petr Kellner.

Economia

Vydavatelství Economia v loňském roce hospodařilo se ziskem 96,1 miliónu korun. Bylo to zhruba o čtvrtinu méně než v roce 2006. Economia zaznamenala také pokles tržeb za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží, a to o zhruba 2,1 procenta na 832,4 miliónu korun. Pokles se týká i provozního zisku, jenž loni dosáhl 117,7 miliónu korun, což ve srovnání s rokem 2006 představuje snížení rovněž zhruba o čtvrtinu.

Bakala rovněž nepřímo ovládá asi 40 procent těžební společnosti NWR, což představuje majetek kolem 60 miliard korun. Majitelka černouhelné firmy OKD letos úspěšně vstoupila na pražskou a londýnskou burzu. Bakala se díky tomu stal jedním z nejbohatších Čechů. Verlagsgruppe Handelsblatt měla majetkový podíl v Economii od roku 1994.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám