Hlavní obsah

VV nebudou kvůli Brožové hlasovat pro žádného kandidáta na ombudsmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné nebudou hlasovat pro žádného z kandidátů na ombudsmana, pokud se volba v pátek uskuteční. Zpochybnili platnost kandidatury Ivy Brožové kvůli její funkci předsedkyně Nejvyššího soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci Věcí veřejných

Článek

"Klub Věcí veřejných má vážný problém s kandidátkou Brožovou, z našeho hlediska je to neplatná kandidátka pro střet zájmů. Pokud dnes dojde k volbě ombudsmana, máme závazné stanovisko, že nebudeme hlasovat o žádném z kandidátů," řekl poslancům Dobeš.

Kandidaturu Brožové zpochybnil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Prohlásil, že chce znát stanovisko Senátu, proč se zákonnou překážkou nezabýval, a dále stanovisko Brožové. Podle jeho výkladu je totiž funkce ombudsmana současně s funkcí soudce neslučitelná.

Již v Senátu, který Brožovou do volby vyslal, zazněly námitky, že ombudsman nemůže být zároveň i soudcem, jehož šestiletého mandátu ho nemůže zbavit ani ministr spravedlnosti ani prezident, který ho jmenoval.

Brožová se při svém projevu ve Sněmovně proti pochybnostem kolem slučitelnosti funkcí soudce Nejvyššího soudu a veřejného ochránce práv ohradila.

Podotkla, že zákon definuje, že mandát soudce zaniká tři měsíce po soudcově rezignaci. Podle ní lze daný problém nejlépe vyřešit díky institutu „dočasného zproštění výkonu soudce“.

„Kdybych nebyla přesvědčena, že soudci nemají právo na funkci veřejného ochránce práv, nikdy bych kandidaturu nepřijala. Vycházím z Ústavy, která zaručuje každému právo k přístupu k veřejné funkci,“ řekla poslancům Brožová.

Anketa

Kdo by měl být zvolen ombudsmanem?
John Bok
10,3 %
Iva Brožová
6,7 %
Eva Dundáčková
7,5 %
Anna Šabatová
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8334 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám