Hlavní obsah

Volby v Chlístovicích byly zmanipulované a musí se opakovat, rozhodl soud

Volby v obci Chlístovice na Kutnohorsku jsou neplatné, rozhodl krajský soud. Na seznamu voličů byli zaškrtnutí i lidé, kteří ve volbách nevolili. Vyplývá to z usnesení, které zveřejnil krajský soud na úřední desce a na které upozornil portál Seznamzpravy.cz. Volby v obci vyhrála KSČM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hlasování v obci se bude opakovat. Soud uvedl, že sedm až devět lidí uvedených v seznamu voličů vůbec nevolilo, i když bylo u jejich jména poznačeno, že volit přišli. Podle soudu se nesrovnalosti týkají prvního volebního okrsku, u druhého volebního okrsku neshody nalezeny nebyly.

Podle názoru soudu byly hlasy až devíti lidí využity vždy ve prospěch celé strany. Podle soudu tak dotyčná strana mohla získat 105 až 135 hlasů navíc. „Nelze s jistotou prokázat, které subjekty měly z těchto manipulací prospěch, ovšem k manipulaci došlo přinejmenším s vědomím členek okrskové volební komise, a došlo tak ke zcela zásadnímu porušení volebního zákona, neboť nebyl zajištěn výkon všeobecného, rovného a přímého volebního práva tajným hlasováním,” uvedla v usnesení soudkyně krajského soudu Věra Šimůnková.

Členka komise přiznala, že volila za jiné

Podle soudu zároveň dodatečně vzniklo několik verzí vyplněných seznamů voličů, které měly zakrýt to, že bylo hlasováno i za občany, kteří se zjevně dlouhodobě v obci nezdržují a v podstatě je není možné ani kontaktovat, uvedl soud v usnesení. Jedna z členek volební komise před policií i u soudu připustila, že za dvě voličky odvolila.

V Chlístovicích žije zhruba 740 obyvatel. V seznamu bylo podle webu volby.cz celkem 607 voličů, vydáno bylo 429 obálek. Pět mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu získala vítězná KSČM, čtyři mandáty místní sdružení Rozvoj pro všechny vesnice. Po třech mandátech získalo Sdružení nezávislých kandidátů a Sdružení nezávislých kandidátů spojených osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám