Hlavní obsah

Volbami v Plzni se bude zabývat policie, padlo trestní oznámení

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Komunálními volbami v Plzni se bude zabývat policie. Podle SPD totiž během nich mohl být spáchán trestný čin, kdy někteří členové komisí mohli při sčítání hlasů chybovat úmyslně. Strana proto ve čtvrtek podala trestní oznámení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Plzni

Článek

Informaci Právu potvrdila tisková mluvčí krajské policie Martina Korandová. „Ve čtvrtek odpoledne jsme přijali trestní oznámení v souvislosti s již proběhnutými volbami. Věcí se budeme zabývat,“ sdělila Korandová.

Trestní oznámení podala poslankyně a lídryně kandidátky SPD Jana Levová. „Mohlo dojít ke spáchání trestného činu spočívajícího ve vědomě nesprávném sečtení hlasů či porušení tajnosti hlasování, popřípadě spočívajícího v jiném hrubém způsobu maření přípravy nebo průběhu voleb,“ stojí v oznámení, které má Právo k dispozici.

SPD měla přijít o stovky hlasů, pochybnosti má i ANO

Levová se odvolává na osm okrsků, ve kterých její voliči měli volit celou kandidátku a neudělovat preferenční hlasy. Hlas tak měli dostat všichni kandidáti, k čemuž ale nedošlo. Podle Levové strana v uvedených osmi okrscích přišla minimálně o 632 hlasů.

SPD přitom v průběhu sčítání výsledků balancovala nad pěti procenty hlasů. Nakonec ale obdržela 4,95 procenta a žádný mandát nezískala.

Strana je navíc přesvědčena, že pochybnosti panují i u dalších subjektů a kandidátů. Proto v trestním oznámení zmiňuje další okrsky, o které doplnilo i žalobu, kterou minulý týden podalo ke Krajskému soudu v Plzni.

„Bylo by dobré, aby se přepočítaly všechny okrsky“
Pavel Bosák, lídr Pirátů

V okrsku 2013 podivně ztratilo hnutí ANO, kdy většina z jeho 47 kandidátů má kolem sedmdesáti hlasů. Výjimkou jsou lidé mezi 34. až 37. místem, kteří mají shodně jen 35 hlasů. „Zřejmě nám v tomto okrsku chybí 156 hlasů. Z našeho pohledu je to anomálie a u některých našich členů to vzbuzuje pochybnosti,“ sdělil lídr a krajský šéf ANO Roman Zarzycký.

Také Piráti vyzývají k přepočtu hlasů

Problém mají i Piráti. „Minimálně ve třech okrscích se lze domnívat, že některým našim kandidátům nebyly započteny hlasy. Někdy naopak mohlo dojít k přičtení hlasů naším směrem. Nesrovnalostí je tolik, že by bylo dobré, aby se vše vyšetřilo, a pokud se bude přepočítávat, bylo by dobré, aby se přepočítaly všechny okrsky,“ uvedl lídr Pirátů Pavel Bosák.

Někteří členové zřejmě poškozených stran navíc upozorňují, že pochybné výsledky registrují v okrscích, ve kterých jejich strany neměly členy v komisích.

Na koalici se v Plzni předběžně domluvilo vítězné hnutí ANO s ODS, ČSSD a TOP 09. SPD a Česká pirátská strana už je ale vyzvaly k tomu, aby do zveřejnění rozsudku nepodepisovaly koaliční smlouvu.  „Nedoporučujeme, aby strany uzavíraly nějaké dohody. Může se změnit počet opozičních stran, se kterými koaliční smlouva často pracuje,“ uvedl Bosák.

Reklama

Související články

V Plzni mají koalici, primátor bude z ODS

Plzni bude vládnout koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Novým plzeňským primátorem bude lídr občanských demokratů Martin Baxa (43) a to přesto, že vítězem voleb...

Výběr článků

Načítám