Hlavní obsah

Vojenský historický ústav získal ze Švýcarska předválečný československý tank

Vojenské muzeum v Lešanech získalo v pátek do sbírek předválečný československý tank, který byl vyroben pro švýcarskou armádu. Vojenský historický ústav (VHÚ), pod nějž lešanské muzeum spadá, jej získal darem od švýcarského ministerstva obrany.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tank je ve výborném stavu.

Článek

Tank LTH (lehký tank Helvetia) vyrobila ČKD na konci třicátých let, byl součástí dodávky 24 strojů, které putovaly do Švýcarska. I když z dnešního pohledu jde podle Andreje Halady z VHÚ spíše o "tančík", tehdy znamenal výraznou bojovou sílu. Vyzbrojen byl dělem ráže 24 milimetrů a dvěma kulomety. Obsluhovali jej tři muži a vážil přes sedm tun.

Cenný stroj VHÚ darovalo švýcarské ministerstvo obrany, které jej nechalo na své náklady i opravit. „Z vnějšku vypadá naprosto dokonale, jako by byl nový," poznamenal Halada. Tanku podle něj chybí pouze motor, který pracovníci VHÚ chtějí také sehnat. ”Cílem je jednoznačně ho zprovoznit," řekl.

Pomohlo hokejové mistrovství

Snaha o získání LTH začala podle ředitele ústavu Aleše Knížka před třemi lety, tenkrát byla ale neúspěšná. Ve vyjednávání pomohlo mistrovství světa v hokeji, které se v Česku konalo loni. Švýcarskému týmu tehdy přijel fandit švýcarský ministr obrany a během jeho návštěvy se dostalo i na téma české žádosti o historický tank.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Do sbírky Vojenského historického ústavu v Lešanech jeho pracovníci dovezli ze Švýcarska unikátní lehký tank LTH (lehký tank Helvetia)

Ze Švýcarska stroj dovezla vojenská Tatra 815. Cesta trvala dva dny, posádka mohla jet maximálně osmdesátikilometrovou rychlostí v hodině.

Chybí jen stroj z Íránu

VHÚ má díky novému exponátu téměř kompletní řadu tehdy vyrobených lehkých tanků z ČKD. Ve sbírkách má vlastní dva tanky používané československou armádou i stroje speciálně vyrobené pro Peru a pro Švédsko. "Osobně jsem hodně hrdý, že se to podařilo," poznamenal Knížek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Do sbírky Vojenského historického ústavu v Lešanech jeho pracovníci dovezli ze Švýcarska unikátní lehký tank LTH (lehký tank Helvetia)

Ke kompletní sbírce historickému ústavu chybí pouze tank, který českoslovenští zbrojaři dodali do Íránu. Právě z něj vycházela konstrukce dnes dovezeného stroje. "Doufám, že i ten bude jednou v našich sbírkách. V Íránu jsou dva," řekl Knížek. Jednání ale podle něj zatím nezačala. Doufá, že pomůže zlepšování politických vztahů s Íránem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tam dostal VHÚ darem od švýcarského ministerstva obrany,

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám