Hlavní obsah

Voda z kohoutku je kvalitní, odmítl hlavní hygienik slova o nebezpečných pesticidech

Do polemiky o kvalitě kohoutkové vody, kterou svou kampaní rozehrály výrobci minerálek, se v pátek vložil i hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Kvalita pitné vody je podle něj v České republice velmi dobrá a konzumentům rozhodně žádné zdravotní komplikace nehrozí. Kohoutkovou vodu podle něj mohou bez obav servírovat zákazníkům i restaurace.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Článek

„Restaurace disponují pitnou vodou, která je pod kontrolou jak ze strany provozovatele vodovodního zdroje, tak ze strany hygieny. Ohrožení zdraví tedy v žádném případě nehrozí, a je tedy na rozhodnutí jednotlivých restaurací, zda budou pitnou vodu podávat,“ řekl Valenta.

„Celkově lze hodnotit kvalitu dodávané pitné vody v ČR jako velmi dobrou, a to vzhledem k intenzivnímu zemědělství i z hlediska pesticidních látek,“ dodal Valenta. Z celkového počtu více než 4000 vodovodů měly loni v ČR dva vodovody udělenou výjimku k provozu z důvodu překročení limitu pesticidních látek a 17 vodovodů mělo udělenou výjimku pro jednotlivé pesticidy.

Výjimka je právním nástrojem k vyřešení problému, uděluje se maximálně na tři roky. „Uděluje se pouze tehdy, když je hodnocením rizik prokázáno, že nebude poškozeno zdraví,“ uvedl Valenta. Zároveň musí být součástí žádosti o udělení výjimky návrh a harmonogram opatření, která povedou k odstranění závady.

Spotřeba balených vod klesá

Tuzemští výrobci balených vod v posledních dnech vystupňovali kampaň proti servírování vody z kohoutku v restauracích. Podle předsedkyně Svazu minerálních vod Jany Ježkové by restaurace měly zvážit, zda budou zákazníkům servírovat kohoutkovou vodu. Její kvalita podle ní nebude nikdy tak vysoká jako u balené vody, může také obsahovat pesticidy. Zákazník v restauraci podle Ježkové u kohoutkové vody neví, co přesně pije.

Podobné spory se vyskytovaly v posledních letech i v řadě evropských zemí. Servírování vody z vodovodu v restauracích podporuje kampaň „Čerstvá kohoutková?“ společností Veolia a Pražské vodovody a kanalizace.

Češi několik posledních let omezují spotřebu balených nealkoholických nápojů a řada lidí se zejména z ekonomických důvodů vrací k vodě z kohoutku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám