Hlavní obsah

Vnitro nemůže vést nikdo z VV, John ale může zůstat ve vládě, prohlásil Nečas

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výkonná rada ODS v pondělí oznámila, že strana i nadále trvá na odchodu všech ministrů i náměstků, kteří byli spjati s firmou ABL. Premiér a šéf ODS Petr Nečas uvedl, že ministerstvo vnitra nemůže vést zástupce VV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisková konference grémia ODS

Článek

"Výkonná rada nadále trvá na odchodu ministrů a náměstků spojených s agenturou ABL a příbuznými subjekty, neboť současnou krizi vyvolalo propojení ABL s veřejnou mocí," usnesla se strana. ODS rovněž vyzvala koaliční partnery k "realizaci programových priorit".

"Resort ministerstva vnitra by nadále neměl být spravován Věcmi veřejnými. To je dlouhodobý kontinuální postoj od počátku této politické krize," konstatoval Nečas.

V sedm hodin večer začala koalice opět jednat, hlavním bodem je právě post ministra vnitra. Před Kramářovou vilou se sešlo i několik demonstrantů, kteří požadují nové volby.

Nečas: Je dobré mít předsedu strany ve vládě

Nečas odpoledne zároveň uvedl, že je "obecně dobré", mohou-li se předsedové koaličních stran podílet na vládní zodpovědnosti. Reagoval tak na dotaz, zda si umí představit lídra VV Radka Johna i na jiném postu než v čele ministerstva vnitra.

Nečas prezidentovi navrhl odvolání Johna a ministra školství Josefa Dobeše. Václav Klaus zatím žádosti nevyhověl.

Možnost, že by se John z pozice ministra vnitra přesunul na post vicepremiéra pro boj s korupcí, měla figurovat mezi scénáři, které zazněly na posledním koaličním jednání. [celá zpráva]

Objevily se rovněž spekulace, že by v čele vnitra mohl stanout nestraník. Zmiňovanými adepty jsou bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, exministr úřednické vlády Martin Pecina či ředitel bezpečnostního odboru kanceláře prezidenta Radim Bureš. [celá zpráva]

Výkonná rada zároveň odmítla "nezákonné praktiky vedoucí k politické kompromitaci" a podporuje "institucionální řešení" na bázi nynější koalice ODS, TOP 09 a VV. Občanští demokraté tak odmítli možnost koalice s TOP 09, kterou by podporovaly VV.

Reklama

Výběr článků

Načítám