Hlavní obsah

Vltava v Praze stoupá o dva centimetry za hodinu

PRAHA

Hladina Vltavy v hlavním městě stále stoupá, i když jen o dva centimetry za hodinu. Nepředpokládá se, že by byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Úřady ale opět evakuovaly části Zbraslavi.

Článek

Své domovy muselo znovu opustit zhruba dvacet obyvatel domů v Závisti na Zbraslavi. Ti už se přitom ve středu večer vrátili do svých domů, voda je ale znovu vyhnala. Průtok vody ve Vltavě se od rána zvýšil ze 1340 metrů krychlových za sekundu na 1430. "Voda z řeky se dostala až k tenisové hale, v ulici Spojařů vytéká voda z kanálů," řekl starosta Zbraslavi Petr Valenta.

Podle Blanky Brožové z Povodí Vltavy se začala rychleji odpouštět voda z nádrže Orlík, aby se vytvořilo místo pro další přitékající vodu. Do přehrady nyní přitéka zhruba třikrát víc vody, než z ní odtéká.

Podle Brožové by průtok Prahou neměl přesáhnout 1500 metrů krychlových za vteřinu, tedy limit, kdy se vyhlašuje stav ohrožení.

Kromě lidí ze Zbraslavi jsou stále ještě evakuováni lidé z domu u modřanského jezu. V Lahovicích a Lahovičkách prý zatím problémy nejsou. Pokud ale voda ještě stoupne, přelije se podle starosty přes břeh a vytvoří laguny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám