Hlavní obsah

Vlci na Šumavě napadli během noci 29 ovcí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacet ovcí napadli o víkendu na Knížecích Pláních na Borovoladsku vlci. Podle Správy Šumavského národního parku útočil pár šelem, který zavítal na pastvinu chráněnou elektrickým ohradníkem.

Foto: Právo

Vlk obecný

Článek

„Celková bilance vlčího útoku je šestnáct zabitých kusů, nalezených po celé pastvině, tři ovce, které byly silně potrhané na krku a břichu, jsme museli utratit a dalších šest ovcí s ranami na krku se pokoušíme zachránit. Čtyři kusy nebyly nalezeny. Bez zranění tak zůstala jedna jehnička a beran se zvoncem,“ vypočítal bilanci vlčího útoku, k němuž došlo ze soboty na neděli, majitel stáda Tomáš Rychecký.

Napadené stádo šlechtěných ovcí se mělo stát základem nového stáda, které by bylo odolnější a mělo by vyšší produkci mléka.

Majitel zvažuje přesun zbytku stáda

Odborníci útoky na ovce očekávali a snaží se majitele stád upozorňovat na možná preventivní opatření, jimiž lze škodám předejít. Připomínají rovněž dotační programy na zabezpečení stád včetně pořízení velkých pasteveckých psů.

„Nic z toho ale pochopitelně nedokáže připravit na prvotní šok z takového útoku, který se odehrál o víkendu na Knížecích Pláních. Naštěstí chovatelé mohou žádat náhradu škod způsobených zvláště chráněnými druhy,” připomněl náměstek šéfa NP Šumava Martin Starý.

„Případná obava návštěvníků Šumavy z toho, že by je mohl třeba napadnout vlk, také není namístě. Člověku se tato šelma vyhýbá,” zdůraznil.

„V současné době zůstalo na Knížecích Pláních stohlavé stádo. Zvažujeme jejich přesun a budeme se snažit o lepší zabezpečení našich ovcí, přes které by se už vlci nedostali. Pokusíme se i využít možnosti dotací, akorát, jak jsem zjišťoval, jejich vyřízení není úplně snadné,“ dodal Rychecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám