Hlavní obsah

Vlci na Broumovsku opět zaútočili, v blízkosti domů v obci

Právo, Ludmila Žlábková

O poslední tři ovce z původního velkého stáda přišel v noci na čtvrtek chovatel Vlastimil Vejrosta z Božanova na Broumovsku. Zvířata zadávili vlci. K jejich útokům v posledním půlroce přitom došlo několikrát, pastviny, kde byly ovce chovány, se nacházejí jen několik desítek metrů od domů v centru obce.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jednalo se o opakovaný útok v bezprostřední blízkosti lidského obydlí, nejblíže zabitá ovce se nacházela jen třicet metrů od domu.

„Několik hodin po útoku vlků jsme společně s chovatelem mapovali stav pastevního areálu. Uzavřený pastevní areál byl zabezpečen funkčním elektrickým ohradníkem s několika dráty. I přes ochranu elektrickým proudem bylo toto opatření vlky překonáno,“ popsal Kamil Zahradník z Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu. Podle mluvčího institutu Lubomíra Hajného se na Broumovsku způsoby a četnost útoků vlků na hospodářská zvířata výrazně vymykají oproti jiným regionům v republice.

Končí s chovem ovcí

„Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál,“ smutně konstatoval chovatel Vejrosta. Není přitom jediným chovatelem s touto zkušeností na Broumovsku.

Broumovsko zbavili vlci přirozené rovnováhy

Ekonomika

„V tomto případě po útoku vlků končí chovatel, který se chovem a údržbou krajiny pomocí pastevectví zabýval po desítky let. Co se stane, až jej budou následovat další chovatelé a pastevci? Kdo se bude o naši krajinu starat, kdo ji bude udržovat?“ zamyslil se starosta Božanova Karel Rejchrt (bezp.).

Foto: Lesnicko dřevařský vzdělávací institut

Zabitá ovce

Ohroženi vlkem jsou přitom všichni chovatelé hospodářských zvířat, protože tento vrcholový predátor zdaleka neútočí pouze na ovce. Za poslední půlrok zaznamenali chovatelé pouze na Broumovsku ztrátu 26 telat a dvojnásobku ovcí. Celkově je za první polovinu letošního roku evidováno více útoků než za celý loňský rok. Aktuální výše škod dle informací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje jsou k dnešnímu dni v částce přesahující 1,4 milionu korun. Útoky vlků na hospodářská zvířata jsou nejčastěji v jarních a podzimních měsících, a proto lze očekávat, že počet stržených zvířat bude letos rekordní.

Smečky se rozmnožují

Pátým rokem za sebou je přitom doloženo, že se vlčí smečky, které v této oblasti na česko-polském pomezí žijí tři, rozmnožily. Letošní vlčata byla zaznamenána přímo na hranici v Javořích horách nad Heřmánkovicemi. Předpokládá se, že patří ke smečce z Javořích hor. Není ale možné určit, zda se narodila na české nebo polské straně hranice.

Vlci na Broumovsku popáté za sebou přivedli na svět mladé

Domácí

„Odhadujeme, že tato smečka má nyní osm jedinců. Lze předpokládat, že i další dvě smečky se letos rozmnožily," uvedl Petr Kafka ze Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko, podle něhož žije v oblasti mezi Krkonošemi a Orlickými horami v těchto třech smečkách více než 20 vlků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám