Hlavní obsah

Vláda schválila snížení spotřební daně na naftu a benzín

– Praha • Aktualizováno

Vláda rozhodla o snížení spotřební daně na naftu a benzín o 1,5 koruny na litr. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 Kč a u nafty 9,95 Kč.

Vláda chce snížit spotřební daň o 1,5 korunyVideo: ČTK

 
Článek

„Shodli jsme se na snížení spotřební daně na naftu a benzín o jednu a půl koruny na litr,“ oznámil premiér Fiala

„Opatření pomůže všem dopravcům a občanům, kteří potřebují jezdit autem, snášet lépe nárůsty cen, jež způsobila ruská agrese na Ukrajině,” doplnil.

Novelu posoudí následně poslanci. Pokud ji schválí, dostane ji na stůl Senát a prezident.

Stanjura vážně zvažuje zastropování marží prodejců pohonných hmot

Ekonomika

Ke snížení spotřební daně již delší dobu vyzývaly vládu mimo jiné dopravci, podle kterých dosavadní opatření vlády byla pro ně nedostatečná.

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu avizoval další opatření, která by vedla ke snížení cen na českých benzínkách. „Velmi vážně zvažujeme zavedení mimořádného opatření, a to stanovení maximálních marží. Je to jedna z dalších možností, ke kterým můžeme přistoupit,“ oznámil ministr.

„Svolal jsem na zítřek jednání se zástupci všech značek, na kterých motoristé čerpají. Vyjasníme si pozice,“ doplnil.

Konec biosložky

Současně kabinet schválil i zrušení silniční daně pro auta do dvanácti tun a ukončení přimíchávání biosložky do pohonných hmot.

Biosložky jsou součástí pohonných hmot od roku 2007, kdy tehdejší kabinet povinnost zavedl. Dodavatelé od té doby musejí povinně přimíchávat 4,1 procenta biosložky do benzínu a šest procent do nafty.

V Česku se přitom používají tzv. biopaliva první generace, která se vyrábějí z řepky. Právě jejímu pěstování dává velká část zemědělců přednost před ostatními plodinami určenými k potravinářským účelům.

Záměr vlády dlouhodobě kritizuje bývalý premiér Andrej Babiš, jehož koncern Agrofert (nyní ve svěřenském fondu) patří mezi hlavní dodavatele řepky pro biopaliva. Podle něj to jen pouze zvýší objem ropy, kterou Česko bude muset nakoupit od Ruska, a na zrušení povinnosti vydělají hlavně státní Čepro, nikoliv koncoví uživatelé.

Podle propočtů ministerstva financí by však díky zrušení povinného přimíchávání biosložek měla cena pohonných hmot klesnout v průměru o dvě koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám