Hlavní obsah

Ministři schválili pracovní povinnost studentů, budou mít nárok na očkování

• Aktualizováno

Vláda na pátečním zasedání schválila kvůli epidemii covidu-19 pracovní povinnost části studentů v nemocnicích. Týká se třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů. Povinnost platí od pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že studenti, kteří se zapojí, budou mít přednostní nárok na očkování.

Ministři schválili pracovní povinnost studentů v nemocnicíchVideo: ČTK

 
Článek

Pracovní povinnost se týká vedle studentů třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol také čtvrtého a pátého ročníku vysokoškolského studia všeobecného lékařství. Vztahuje se rovněž na všechny ročníky vysokých a vyšších odborných škol, které se připravují na nelékařské zdravotnické povolání.

„Pracovní povinnost nelze uložit těm, kteří prokážou, že již pro sestry a lékaře dělají věci formou dobrovolné pomoci,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Blatný už dříve řekl, že pracovní povinnost se nebude týkat mediků prvních a šestých ročníků.

Proti povinnému nasazení studentů medicíny opakovaně vystupovali děkani lékařských fakult. Blatný dnes řekl, že by nasazování studentů do nemocnic mělo být nastaveno tak, aby co nejméně ovlivnilo jejich výuku.

Reklama

Výběr článků

Načítám