Hlavní obsah

Vláda nabídne cizincům bez práce 500 eur a letenku domů

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jas

Vláda nabídne zhruba dvěma tisícům cizincům, kteří v Česku ztratili práci dobrovolný návrat do vlasti. Pracovníci budou motivováni příspěvkem 500 euro a vláda jim zaplatí i letenku domů. Kabinet návrh, který předložil ministr vnitra Ivan Langer, schválil v pondělí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Podle prognóz přijde v prvním čtvrtletí o práci na 12 tisíc zahraničních pracovníků, dalším zhruba 70 tisícům vyprší do poloviny roku pracovní povolení. Vláda se proto obává, že by se tito lidé mohli eventuálně zapojit do šedé ekonomiky či trestné činnosti.

Cizinci často získávají práci přes agentury a právě tito zaměstnanci jsou ve firmách propouštěni mezi prvními. Mnozí z nich nemají peníze na cestu domů, leckdy dluží firmám, které jim práci v Česku zařídily.

Ministerstvo proto okamžitě spustí program, který umožní dvěma tisícům pracovníků dobrovolný návrat do vlasti. Těm, kteří tento program využijí, bude zaplacena letenka a obdrží i motivační příspěvek ve výši 500 euro (cca 14 tisíc korun). Na tento projekt vyčlení kabinet zhruba 60 miliónů korun.

Ti, kteří tento program využijí, nebudou vyhoštěni a budou se moci do České republiky v budoucnu vrátit. Cizinci, kteří na českém území setrvají i po vypršení svého pracovního povolení, se podle ministra vystaví riziku vyhoštění a dalším sankcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám