Hlavní obsah

Vláda může ve Sněmovně s prodloužením irácké mise narazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S případnou žádostí o prodloužení pobytu české vojenské nemocnice v Iráku to vláda ve sněmovně nebude mít lehké. Opoziční poslanci, které ČTK oslovila, upozorňují, že armáda už působí v několika zahraničních misích a současně se reformuje.

Foto: Petr Florián
Článek

Předseda branného výboru Jan Vidím (ODS) řekl, že občanští demokraté byli k zahraničním misím vždy velmi vstřícní, ale teď už budou "každou korunu obracet velmi pečlivě". 

Ministr obrany Miroslav Kostelka chce požádat parlament, aby prodloužil pobyt české polní nemocnice v jihoirácké Basře. Původně zákonodárci rozhodli, že vojáci budou v Iráku do konce letošního roku. Kostelka zvažuje, že by se jejich působení prodloužilo asi o dva až tři měsíce.

Komunistický místopředseda dolní komory Vojtěch Filip si myslí, že Česká republika si to v současné době nemůže dovolit, byť chápe humanitární rozměr této operace. "Nechť nám to někdo zaplatí," uvedl. Vláda by se podle něj měla rozhodnout, jakým směrem chce vést reformu veřejných financí - "jestli tím, že budeme platit mise v zahraničí, nebo tím, že budeme pracovat na změně situace v České republice".

Vidím řekl, že ODS, ačkoli momentálně v opozici, zaujímala k podobným žádostem o vyslání vojáků vždy vstřícný postoj. Na druhou stranu to ale musí odpovídat ekonomickým možnostem země. Čeští vojáci podle něj působí v Kosovu, v Iráku a uvažuje se o posílení makedonské mise.

"Prostě je toho nějak moc a ta armáda je teď ve velkém ekonomickém útlumu," prohlásil. Není si proto jist, zda bude ODS tentokrát k iniciativě ministra Kostelky "tak vstřícná". Vidím dodal, že jde o jeho osobní názor, a také Filip řekl, že komunisté o této věci zatím nejednali.

Američané oceňují i české vojenské policisty

Místopředseda poslanců ČSSD Libor Rouček věří, že v sociálnědemokratickém klubu získá případná žádost většinovou podporu. Rouček byl s Kostelkou v Iráku. "I po té nejčerstvější zkušenosti, to znamená návštěvě Basry, bych jeho (Kostelkova) slova podpořil," uvedl.

Česká nemocnice je podle něj v tomto jihoiráckém městě velmi potřebná. "I pomocí té nemocnice si Česká republika na území jižního Iráku dělá velmi dobré jméno," dodal. Kostelka v Iráku řekl, že Američané o pokračování české přítomnosti stojí.

"Mají zájem (Američané), abychom zůstali jakýmikoli silami, nejen nemocnicí. Spojenci by uvítali jakýkoli další příspěvek," uvedl. Na dotaz ČTK, co si pod pojmem "jakýmikoli silami" představit, Rouček připomněl, že v oblasti jsou i čeští vojenští policisté. "I zkušenosti naší vojenské policie jsou velmi oceňovány," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Polní nemocnice již má své místo

Česká 7. polní nemocnice bude umístěna v areálu bývalé vojenské nemocnice v Basře ve čtvrti Badrán. Vojáci českého kontingentu již pracují na úpravách areálu....

Čeští lékaři ošetřili první Iráčany

Čeští vojenští lékaři v pátek v jihoirácké Basře ošetřili prvního pacienta. Byl jím třiatřicetiletý Muhammad, který si stěžoval na ekzém na rukou a některé...

Výběr článků

Načítám