Hlavní obsah

Vítr láme stromy, v nárazech dosáhne až 145 km/hod

Právo, Novinky, ČTK, alt, mhr, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr zavřel v noci na pondělí na Vysočině některé silnice. Popadaly na ně stromy. Na několika místech narazila do spadlých stromů i auta. Foukat by mělo celý den, vítr bude mít rychlost v nárazech 65–85 km/h. Na horách až 145 km/hod. Poryv takovéto rychlosti zaznamenali meteorologové v neděli na Sněžce.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 28.12. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Bez proudu bylo v pondělí dopoledne kolem 18 000 domácností. Společnost E.ON evidovala bez proudu 12 000 odběrných míst, dalších 6000 připadalo na zákazníky společnosti ČEZ.

Problémy jsou v Pardubickém, Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině.

Tam jsou neprůjezdné dva úseky na silnici II/353 mezi Žďárem nad Sázavou a Jihlavou. Projet se nedá ani mezi Českou Bělou a Chotěboří, mezi Humpolcem a Krasoňovem a Českým Herálcem a Vortovou.

Hasiči měli od nedělního poledne do dnešních 6.00 kvůli větru skoro 200 výjezdů.

Východ a sever republiky zasáhne silný vítr

Domácí

Hasiči odstraňovali nejčastěji stromy a větve ze silnic. Nejvíc výjezdů měli na Havlíčkobrodsku a Žďársku, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na několika místech narazila do spadlých stromů auta, při těchto nehodách podle mluvčí nebyli zranění lidé.

V Česku fouká v pondělí silný vítr především ve východní a severní části země, jinde může být vítr jen mírný.

Meteorologové vydali výstrahu pro moravské kraje, Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký a část Libereckého a Ústeckého kraje. V horských oblastech na Liberecku a Olomoucku a v Beskydech může mít vítr rychlost v nárazech až 145 km/h, v severnějších oblastech Ústeckého kraje až 135 km/h.

Kvůli silnému větru se v pondělí nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Spodní úsek zůstal v provozu. Podle sdělení polské horské služby dosahoval ráno vítr na Sněžce v nárazech rychlosti až 108 kilometrů v hodině. V neděli tam meteorologové zaznamenali poryv o rychlosti 145 kilometrů v hodině.

Hasiči v Olomouckém kraji od nedělního odpoledne do pondělního rána kvůli němu vyjížděli k bezmála padesáti zásahům. „Řešili jsme hlavně popadané stromy na komunikace i dráty elektrického vedení,“ řekla Právu mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči podle ní zasahovali zejména v okolí Zlatých Hor, kde vítr komplikoval i dopravu. „Řešili jsme nehodu, při níž na projíždějící osobní automobil spadl strom a zranil jednoho z pasažérů. Silnice ze Zlatých Hor ve směru na Rejvíz a Ondřejovice byly neprůjezdné kvůli popadaným stromům. Uvázly zde dva linkové autobusy, jejichž řidiči měli obavy o cestující.

V jednom případě jsme pro ně řešili náhradní dopravu a převezli jsme je do Jeseníku. Zajišťovali jsme také střechu na budově jídelny základní školy ve Zlatých Horách,“ uvedla mluvčí.

V Šumperku hasiči v noci sundavali billboard hrozící pádem. „Brzy ráno jsme odstraňovali stromy přes železniční trať v Žulové, Tomíkovicích a Horní Lipové. Ve Vápenné jsme odstraňovali kusy střechy z komunikace i mostu,“ konstatovala Balážová.

V Pardubickém kraji evidují hasiči od nedělních 13.00 do pondělních 7.00 131 zásahů. Nejčastěji šlo o stromy a větve popadané na vozovku, případně vedení či chaty.

Hasiči také odklízeli dva spadlé telefonní sloupy na osobní automobil v Holetíně. V Dolním Újezdu a Chlumu-Hlinsku museli odstranit a provizorně upevnit utržené plechy nebo lepenku ze střech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám