Hlavní obsah

VIDEO: V Hradci se poprvé "rozvedli" dva muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

První rozvod dvou mužů, kteří uzavřeli registrované partnerství podle zákona z července roku 2006, proběhl v úterý u Okresního soudu v Hradci Králové. Jednání se zúčastnil pouze jeden z partnerů. Důvodem rozvodu bylo to, že partneři spolu před časem přestali žít a svazek se stal pouhou formalitou.

Článek

Jeden z rozvedených partnerů Roman Boniš řekl televizi Prima, že se rozhodl partnerství ukončit po dvou letech kvůli bohémskému životnímu stylu jeho druha.

"Vzhledem k tomu, že legislativa ještě nebyla ošetřena, soud se hodně rozhodoval, zda se to bude soudit podle manželského práva, nebo podle čeho to vlastně rozsoudí. Každopádně u toho soudu to proběhlo klasicky asi jako u každého rozvodu,“ řekl Boniš s tím, že u soudu přednesl své důvody pro ukončení svazku.

"Člověk, kterého jsem si v uvozovkách bral, nikdy nepracoval, byl to bohém a měl úplně jiný vztah k životu,“ prohlásil. Navíc se prý jeho druh dopouštěl nevěr a nadělal dluhy.

U řízení si připadal jako v zoo

Boniše prý překvapilo, že přišlo na rozvodové řízení hodně lidí. "Připomínalo mi tak trochu zoologickou zahradu,“ postěžoval si. V jednom však má jasno. "Vím určitě, že registrované partnerství už neuzavřu,“ prohlásil rozvedený gay.

Zrušení registrovaného partnerství je jednodušší než rozvod heterosexuálních partnerů. Zákon připouští, že pokud oba registrovaní partneři projeví s rozchodem souhlas, soud může svazek bez dalšího zrušit, stačí jen uhradit povinný poplatek.

"Pokud ale chce rozchod jen jeden z partnerů, soud je povinen zkoumat, zda svazek skutečně fakticky skončil a povinnost to dokázat je na člověku, který se o rozvod usiluje,“ uvedl královéhradecký právník Jiří Všetečka.

Jak uvedl server Týden.cz, počet rozvedených homosexuálních párů lze zjistit jen těžko. Zatímco bývalý poradce ministryně pro lidská práva Jiří Hromada mluví o třech zrušených registracích, jiné zdroje uvádějí až osm rozvodů. "V současné době je u nás problém zjistit aktuální počet rozvedených homosexuálních párů,“ připustil pro server Martin Strachoň z Gay a lesbické ligy.

Vůbec první případy ukončení registrovaného partnerství řešil Okresní soud v Ostravě, kde v roce 2007 požádaly o zrušení registrace postupně tři lesbické páry.

Reklama

Výběr článků

Načítám