Hlavní obsah

VIDEO: Radaroví hladovkáři mají problémy s játry, vůli neztrácejí

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedenáctý den hladovky se aktivisté protestující proti možné výstavbě amerického radaru v Česku nechali vyšetřit v pražské nemocnici. Devětadvacetiletý Jan Bednář a jednatřicetiletý Jan Tamáš se necítí příliš dobře, přesto chtějí v akci pokračovat. Oba protestující navštívila v pražském sídle bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerovvá (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Tamáš

Článek

Do pražské Thomayerovy nemocnice převezli Bednáře i Tamáše jejich spolupracovníci poté, co se necítili ráno dobře. „Byli jsme na kompletních zdravotních testech. Vzali nám krev a provedli monitoring srdce,“ řekl Právu Bednář.

Výsledky testů u něj ukázaly zhoršenou činnost jater. „Bilirubin se nyní zastavil na hodnotě 105, což je více než sedmkrát, než je běžný limit. Kvůli problémům půjdu znovu na testy v pondělí a úterý,“ řekl Právu Bednář. V hladovce přesto pokračuje.

„Vím, jaké riziko mi hrozí, může to skončit i velmi špatně.“ dodal. Problém s játry má také Tamáš.

Bednář byl u lékaře podruhé

Dohromady zhubli od minulého úterý, kdy hladovku zahájili, už 11 kilogramů. Tamáš při výšce 180 centimetrů původně vážil 56 kg, teď má 54. Bednář se 180 cm pak měl před protestem 71 kg, v pátek se ručička váhy u něj zastavila na 62 kg.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Právě Bednář přitom musel vyhledat lékaře už ve čtvrtek večer kvůli zhoršující se činnosti jater. Rozbory mu následně zjistily v krvi zvýšenou hladinu bilirubinu. Zatímco běžně se jeho hodnoty pohybují mezi 1,7 až 17,4 mikromolů na litr, u něj to bylo 67,8. Projevilo se to mimo jiné zažloutlým očním bělmem.

"Problém s játry mě znepokojuje, ale ještě více mě znepokojuje chování naší vlády, která jakoby natruc a ve skrytu schválila smlouvu o radaru,“ uvedl Bednář.

Lékaři hladovkáře varovali, že akce může mít vážné dopady na jejich zdraví. Už minulý týden měli muži velmi nízký tlak – Tamáš 100 na 70 a Bednář 100 na 80. Od 13. května, kdy hladovku zahájili, pijí jen vodu, džusy, kávu a čaj. Nápoje sem tam sladí.

Žijí v bývalém obchodu v pražské Bělehradské ulici, který se změnil na komunikační centrum odpůrců výstavby amerického radaru v ČR. Jako podmínku ukončení hladovky si aktivisté kladou splnění jednoho ze tří bodů – aby politici ukončili jednání o radaru s USA, případně o něm vypsali referendum anebo zahájili o sporné věci diskusi s veřejností.

Reklama

Související články

Kvůli radaru už zhubli o osm kilogramů

Jednatřicetiletému Janu Tamášovi se třesou ruce. Drží v nich hrnek s čajem. Tiše říká, že mu není dobře. Už týden drží s 29letým Janem Bednářem hladovku...

Výběr článků

Načítám