Hlavní obsah

Vichřice bude řádit až do soboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi silný vítr, který zasáhl Českou republiku ve čtvrtek večer, bude na celém území vát až do sobotního odpoledne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu, která původně trvala do pátečních 23 hodin. Vichr vyvracel během noci po celé zemi stromy i sloupy elektrického vedení. Přestože vítr dosahoval v nárazech rychlosti kolem 110 km/h, na hřebenech hor dokonce až 160 km/h, výraznější zatím škody nenapáchal.

Článek

Podle meteorologů potrvají bouřlivé povětrnostní podmínky až do sobotních 15 hodin. Varování platí pro všechny kraje kromě Zlínského. Silný vítr se na území České republiky přihnal ve čtvrtek večer. [celá zpráva] Silné západní proudění, které postupuje z Britských ostrovů do střední Evropy tak bude pokračovat.

Večer meteorologové předpokládají přechodné slábnutí větru, v nočních hodinách ale znovu nabere na síle a v sobotu nad ránem a dopoledne bude v nárazech opět dosahovat rychlosti 70 až 90 km/h, na hřebenech hor přes 110 km/h. Během soboty pak bude postupně slábnout.

Silné západní proudění postupuje do střední Evropy i v pátek. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

I nadále tak hrozí, že poryvy větru budou lámat větve a vyvracet stromy a sloupy elektrického vedení. Opět jsou tak možné výpadky dodávek elektrického proudu.

Vich páchal škody po celé zemi

Ve východních Čechách lámal vítr stromy a strhl část střechy. V Krkonoších dosáhla síla větru hodnot vichřice, na Sněžce naměřili meteorologové v nárazech sílu větru 151,2 kilometrů v hodině, což je hodnota orkánu. Lanovka na naši nejvyšší horu je do odvolání mimo provoz. V Hejtmánkovicích na Náchodsku poryvy větru nevydržela část plechové střechy rodinného domu.

Karlovarském kraji lámal silný vítr stromy a poškodil dva domy. Hasiči zaznamenali v souvislosti s vichřicí dvanáct výjezdů, rovnoměrně rozložených v celém kraji. Nejsilnější poryvy větru byly ve čtvrtek kolem šesté hodiny večer. V té době vítr poškodil plechovou střechu domu v Potůčkách na Karlovarsku. O chvíli později spadl vzrostlý smrk na dům ve Žluticích.

Ve středních Čechách v noci vítr lámal stromy, sloupy elektrického vedení a v některých místech způsobil krátkodobé výpadky elektrické energie. Naštěstí nebylo zaznamenáno žádné zranění, škody se zatím nepodařilo vyčíslit. K rozřezávání spadlých stromů přes silnice vyjížděli hasiči například do Roztok a Kounova na Rakovnicku, Točníku na Berounsku a Středokluk na Praze-západ. Na náměstí ve Slapech spadl osmdesátiletý strom na náměstí přímo do elektrického vedení.

Na jihu Čech silný vítr stále fouká a láme stromy u silnic. Hasiči měli od čtvrtečního pozdního večera, kdy byla situace v kraji nejvážnější, asi 26 výjezdů ke stromům padlým přes cestu. "Větší škody nevznikly a nikomu se nic nestalo," řekl ráno operační důstojník jihočeských hasičů Jan Bárta.

Dvanáctkrát vyjížděli kvůli silnému větru během noci a pátečního rána hasiči v Libereckém kraji. Nejhorší situace byla na Liberecku. Všechny události se podle hasičů obešly bez větších škod, nikdo také nebyl zraněn.

Více než dvě desítky výjezdů měli kvůli silnému větru během noci hasiči v Plzeňském kraji. Vítr po celém regionu lámal stromy a poškodil několik střech. Stromy spadly i na auta, nikdo se ale nezranil, uvedl mluvčí plzeňských hasičů František Vaško.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zasáhne mohutná vichřice

V České republice bude od čtvrtečního odpoledne do páteční noci foukat silný vítr. V nárazech bude dosahovat až 90 km/hod. Na horách až 110 km/hod. Vítr...

Výběr článků

Načítám