Hlavní obsah

Více než polovina Čechů neovládá žádný cizí jazyk

Praha

Více než polovina Čechů neovládá žádný cizí jazyk, 27 procent lidí sice mluví slušně anglicky, ale jen deset procent ovládá angličtinu výborně. Zhruba čtvrtina absolventů vysokých škol nemluví dobře ani anglicky, ani německy. O výsledcích výzkumu Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA) ve čtvrtek v tiskové zprávě informovala Britská rada (British Council).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úroveň znalosti cizích jazyků se ale podle lektorů stále zlepšuje.

"Naše zkušenost s kandidáty cambridgeských zkoušek ukazuje, že úroveň angličtiny Čechů stoupá," uvedla dnes vedoucí zkouškového oddělení Táňa Rybenská. "V zimním období dosáhli kandidáti na zkoušku FCE (First Certificate in English) rekordních 86 procent úspěšnosti, což je vůbec nejvyšší výsledek v historii této nejoblíbenější zkoušky," doplnila.

V Česku zároveň klesá věk lidí, kteří mluví cizími jazyky a kteří se zajímají o mezinárodně uznávané jazykové zkoušky. "Čím dřív se student začne cizí jazyk učit, tím lépe. Velký růst jsme zaznamenali při zkouškách z angličtiny pro děti," řekla Rybenská.

Zatímco před devadesáti lety fungovala v Praze jen Anglická univerzitní kolej, nyní si mohou lidé v každém větším městě vybírat mezi desítkou škol i soukromých lektorů. V Praze si podle www.jazykovky.cz mohou zájemci o cizojazyčné vzdělávání volit z téměř 200 škol a agentur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám