Hlavní obsah

Více než 300 let starý dub na Malostranském náměstí nabízí občerstvení i podívanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neobvyklý stánek, kde se lze občerstvit i potěšit pohledem na umělecká díla, stojí v Praze na Malostranském náměstí. Výtvarník František Skála ho vytvořil z kmene tři sta let starého dubu. Výsledkem je šestimetrový svébytný artefakt nazvaný Prastánek, který Skála použil jako doplněk ke své výstavě ve Valdštejnské jízdárně.

Více než 300 let starý dub nabízí na Malostranském náměstí občerstvení i podívanouVideo: Novinky

 
Článek

„Prastánek má sloužit jako místo setkávání, centrum nečekaných interakcí, prostor občerstvení fyzického i duchovního. Odkazuje k městským kioskům, trafikám a stánkům. Oproti nim však není industrializovaným obchodem, ale organicko-rukodělným objektem,” říká autor František Skála.

Po povodních v roce 2002 se poškozeného stromu Skála ujal a začal na něm pracovat. Šestimetrový kus kmene očistil a zrestauroval. Nyní kmen stojí i se stánkem na Malostranském náměstí.

„Z jedné strany je na tom písmeno z Mánesa, který býval pevností generací příštích, dnes je to spíše taková komerční výstavní síň. Na druhé straně máme tlampač, do kterého se občas dá pouštět nějaká pěkná líbivá hudba, nebo se tam dá vyhlásit třeba Dobré ráno,“ řekl Skála.

Už jen pohled na netradiční stánek je nevšedním zážitkem. Návštěvníky ale čeká také doprovodný kulturní program.

„Surrealista Vít Zavadil nám tady udělá poslech zvuku ptáků z ampliónu a bude k tomu vyprávět o ptácích. Domlouváme tady jednoho Argentince, který hraje tklivé písně. V srpnu bychom chtěli také symfonický orchestr,“ řekl Novinkám kavárník Ondřej Kobza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám