Hlavní obsah

Věznice už opustily více než čtyři tisícovky amnestovaných

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Od středečního rána, kdy začaly věznice propouštět první amnestované vězně, se do čtvrtečního večera dostaly na svobodu přes čtyři tisíce osob. Informoval o tom v České televizi generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

„Amnestie probíhá, pokud jde o technickou stránku věci, zdárně. Lépe to jít nemohlo,“ pochválil si během dne průběh amnestie ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

V Radiožurnálu večer řekl, že amnestie se týká tolika lidí mimo jiné i proto, že soudy udělovaly mnoho příliš nízkých trestů. Jako příklad uvedl trest pro silničního piráta Aleše Trpišovského, ten za agresivní jízdu po D1 dostal podmíněný trest.

"Ono je také potřeba bavit se o tom, proč v určitých dobách za některou trestnou činnost padaly tak nízké tresty nebo dokonce tresty podmíněné. Typicky je to ten případ pana Trpišovského, kde jsem dodnes jako divák televize, který nepochopil, jak to, že dostal podmíněný trest. No a tak potom se na něj vztahuje amnestie," řekl.

Dodal, že s amnestií souhlasí.

Jeho náměstek Daniel Volák doplnil, že propouštění amnestovaných bude probíhat ještě ve čtvrtek v noci a v pátek.

Polovina se jich vrátí

V rozhovoru pro rádio Impuls Volák večer řekl, že předpokládá, že polovina až dvě třetiny z amnestovaných se do dvou let do vězení vrátí. "Upozorňuji na to, že to je trend, je to trend z našeho středoevropského prostoru. Není to nic, nad čím bychom se měli teď pohoršovat," řekl.

Doplnil, že amnestie načas pomůže vyřešit přeplněnost věznic.

Blažek se ve čtvrtek také zastal premiéra Petra Nečase, kterého TOP 09 zkritizovala za to, že s nimi jako s koaličním partnerem o vyhlášení amnestie nehovořil. Zdůraznil, že amnestie je dlouhodobě tradičním právem hlavy státu. Je také zvykem, že premiér nepředkládá dokument o amnestii vládě před tím, než ji kontrasignuje, nýbrž až ex post.

Blažek také upřesnil, že jej Nečas s textem o vyhlášení amnestie seznámil před vánočními svátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám