Hlavní obsah

Vesnicí roku 2014 jsou Kateřinice na Vsetínsku

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnicí roku 2014 České republiky se stala obec Kateřinice na Vsetínsku. Na druhém místě je Ořechov na Žďársku a na třetím Nová Hradečná na Olomoucku. Hodnotící komise šampiona vybírala ze 13 finalistů, vítězů jednotlivých krajských kol.

Vesnice rokuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Letošního 20. ročníku soutěže se zúčastnilo 306 obcí, o 33 více než loni. Vítěz byl vyhlášen při Mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Loňský ročník ovládla obec Jeseník nad Odrou z Novojičínska.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Starosta Vesnice roku 2014 Vojtěch Zubíček po vyhlášení výsledků soutěže, do které se přihlásilo přes tři sta obcí České republiky.

„Trošku mi vyschlo v krku. Dojmy jsou silné. Do života v naší obci se zapojují všichni lidé, všecky spolky. Je to zlatá třešinka na tom dortu. Vážíme si u nás jeden druhého, jsme šťastní, respektujeme se navzájem. Pracujeme, ale všichni pamatují i na zábavu a pomoc druhým. To je u nás to nejkrásnější. Ze srdce děkuji všem u nás v Kateřinicích,“ sdělil své pocity Právu bezprostředně po vyhlášení výsledků starosta Kateřinic Vojtěch Zubíček.

„Doufali jsme, že budeme první, protože jsme dělali všechno pro to, abychom uspěli. Jsem do Kateřinic přivdaná, ale tuto dědinu bych už nikdy neopustila. Jsou nejlepší. Nejen prostředím, ale i lidmi. Všichni držíme za jeden provaz. Je to úžasné, nádherný pocit,“ uvedla Dagmar Hrušková z Kateřinic.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vítězové si v Luhačovicích nepřipíjeli Vincentkou, ale tradiční valašskou slivovicí.

Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se k nim připojilo i ministerstvo zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám