Hlavní obsah

Velké sousto

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo vesnice má dnes pro městské obyvatelstvo vlastně jen dva významy. Za prvé zemědělská výroba, za druhé to místo, kde mám chalupu. Ne v každé vesnici je však možné nakoupit běžné zboží nebo posedět v hospodě, natožpak pořídit si výrobek místního řemeslníka, navštívit ochotnické divadlo nebo sportovní zápolení místňáků.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 8.9.2016 Bělský les. Nové stavby pro sport, rekreaci a odpočinek.

Článek

Zhola nesmyslná je představa, že by tu někdo ošetřil bolavý zub. Ty časy, kdy skoro u každé větší obce stála továrnička a kvetlo tu nejen devatero řemesel, ale také bohatý spolkový život, a kdy se jen pro málo věcí muselo jezdit do města, jsou dávno pryč. Budiž tedy vítána iniciativa KDU-ČSL, formulovaná v dokumentu s toporným názvem Návrh opatření ke zlepšení situace venkova. Tím spíš, že neobsahuje jen jakési slogany, ale (přinejmenším po mém soudu) skutečně promyšlené návrhy.

Nemusím však trpět zvláštní podezíravostí, abych přece jen zapochyboval o smyslu cvičení. Jedna věc totiž je, že se zvolna blíží volby a KDU-ČSL má právě na venkově své tradiční voliče, druhá, že tak velkolepý projekt může jen a jen skromně navrhovat. Obnovit mikrostrukturu malých obcí a učinit je místem, kde se lidem bude dobře žít a dokonce se tam budou vracet, to se sice jistě hodí vyhlásit právě teď. Je to ale práce na desetiletí a aby měla šanci na úspěch, musely by ji do svého programu zařadit všechny parlamentní strany, které si dělají naději na účast v některé z příštích vlád.

To by nepochybně bylo právě tak žádoucí, jak hluboce pravdivá je formulace rozvoj venkova je v zájmu celé společnosti, obsažená v preambuli dokumentu. Nedovedu si však představit, že se celá naše takzvaná politická scéna náhle shodne na společném programu, byť ten program zdaleka neřeší jen problémy jediné skupiny voličů. Obnova venkova se vším všudy, co k tomu patří, je přece také významným krokem ke snížení nezaměstnanosti, ve svých důsledcích pak nakonec třeba i ke snižování nájemného v městských bytech.

V zájmu partají ovšem není činit obecné blaho, ale vyhrávat volby. Obávám se tedy, že tato iniciativa, uvedená větou Česká republika připraví komplexní politiku rozvoje venkova, nakonec dopadne, jak se dá tušit. Před volbami bude samotná KDU-ČSL sotva stát o to, aby se nějaká jiná součást České republiky přiživila, po volbách možná povadne zájem o tak velkou porci práce, která nenabízí okamžitý politický zisk. Nicméně věřím, že pokud se na ten ambiciózní dokument přes Vánoce zapomene, před nějakými dalšími volbami se opráší.

PRÁVO 14. září 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám