Hlavní obsah

Vedra sužují Evropu, ve Španělsku je 44 stupňů

Druhý prázdninový měsíc odstartoval tropickými teplotami. Na západě Česka byl místy dokonce první tropický den od 1. července, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Vlna veder zasáhla i další země Evropy, například ve Španělsku dosahují teploty 44 stupňů Celsia.

Foto: Joan Mateu, ČTK/AP

Španělsko zažívá vlnu veder.

Článek

První tropický den letošních prázdnin si v soboru s teplotou 31,9 stupně Celsia odbyli v Chebu. „Pro srovnání, vloni a také v roce 2018 jich tam měli za červenec šest,“ dodala Honsová. Teplotní rekordy se přepisovat nebudou. Pro 1. srpen platí ten z roku 1994, kdy meteorologové naměřili přes 36 stupňů.

Po tropickém dni se na západě Česka očekává i tropická noc, kdy teplota nebude klesat pod 20 st. Naopak na severovýchodě území zůstaly sobotní odpolední teploty i pod letní hranicí - například v Ostravě-Mošnově naměřili 24,7 stupně.

Evropu sužují 40stupňové teploty

Vedra zažívají i na dalších místech Evropy. V Německu sobotní odpolední teploty kulminují až na 33,5 stupně (v pátek naměřili v oblasti Südbaden 38,5 stupně Celsia).

Ve Francii přinesla sobota až 35 stupňů. Na jihu země uvízli mnozí motoristé v teplotách kolem 41 stupňů, protože se střídaly turnusy dovolených. Silnice byly ucpány na více než 700 kilometrech, což zhruba odpovídá situaci z téhož období z loňska.

V některých částech Španělska se teploty vyšplhaly až ke 44 stupňům. Italské  úřady vyhlásily kvůli vysokým teplotám maximální pohotovost ve 14 městech. Na Sardinii naměřili rekordních 45 stupňů Celsia a průměrná teplota tam neklesá pod 35 stupňů.

Mírné ochlazení přinese na počátku pracovního týdne do Evropy studená fronta, po ní se tropy opět vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám