Hlavní obsah

Věci veřejné chtějí zrušit poplatky, přidat učitelům a zeštíhlit stát

Brno

K hlavním pilířům volebního programu politického uskupení Věci veřejné patří zrušení poplatků ve zdravotnictví, zvýšení mezd učitelům, snížení počtu úředníků, snížení výdajů na armádu a především zefektivnění hospodaření státu. Uvedl to na nedělní konferenci strany v Brně její předseda Radek John. Úspory a další kroky by prý mohly přidat do státní pokladny v době hospodářské krize desítky miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

Článek

Strana navrhuje nejprve zrušit poplatky v lékárnách a následně i u lékaře. Chce, aby nemocnice byly schopny poskytovat nejen kvalitní standardní péči, ale i nadstandardní těm, kteří si ji mohou dovolit. Nemocnicím by to mělo zvýšit zisky.

Sociální systém by podle Johna měl být adresnější. Neměl by dále podporovat příživníky. Sociální nepřizpůsobiví občané by neměli mít nárok "na plný servis od státu" - tedy všechny dávky. Nutná je důchodová reforma - stát prý musí zajistit pokojné stáří, na "luxusnější důchod" si lidé musí ušetřit.

Klíčová je podle Johna kapitola úspory. Většina velkých politických stran prý počítá hlavně s tím, že v době krize vytáhne zavedením různých daní další peníze z kapes občanů.

Věci veřejné to odmítají s tím, že státní pokladnu lze naplnit jinak. Receptem na to podle nich je zeštíhlení počtu úředníku státu o deset procent, tvrdý boj s korupcí, zrušení všech nevýhodných prodejů, na nichž stát prodělal. Jeho aparát může šetřit například zavedením centrálních nákupů. Předseda strany upozornil, že Švédsko tím dosáhlo výrazných úspor.

Daňová amnestie

Asi sto miliard korun by měla zpět do ekonomiky vrátit daňová amnestie. Stát by měl říci těm, kteří mu dluží na daních, peníze vrátíš, zdaníš a my ti odpustíme, uvedl John s tím, že obdobný přístup se vyplatil například v Itálii. Amnestie ale musí být spojena s tvrdým postihem těch, kteří ji nevyužijí.

Právě na úsporách by se měly získat peníze na zvýšení mezd učitelů. Republika by měla podle Johna snížit výdaje na armádu a především aparát tisíců jejich občanských zaměstnanců.

John ve svém projevu prohlásil, že "loď jménem Česká republika se dostává na mělčinu" a pokud se neučiní jasné ekonomické kroky "nebude o dalších volbách již co zachraňovat".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám