Hlavní obsah

Ve Zlíně marně demonstrovali studenti za zachování škol ve Vsetíně

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Studenti středních škol ze Vsetína demonstrovali ve středu ráno před sídlem Zlínského kraje ve Zlíně, kde se sešli zastupitelé na zasedání krajského zastupitelstva. V posledních týdnech se ve Vsetíně vzedmula vlna odporu proti sloučení oborově odlišných středních škol - Masarykova gymnázia a Střední zdravotnické školy. Zastupitelé sloučení i přes protesty schválili.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Studenti ze Vsetína demonstrují ve Zlíně za zachování dvou škol ve Vsetíně.

Článek

Po dlouhé diskusi zastupitelé Zlínského kraje studentům nevyhověli, většinou 27 hlasů ze 43 přítomných návrh na sloučení škol ve Vsetíně schválili.

„Petici podepsalo během několika dní přes 850 občanů, proti sloučení se vyjádřilo 75 % studentů gymnázia starších 15 let,“ uvedl Ondřej Truksa, student gymnázia a člen iniciativy Škola není byznys.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ředitel gymnázia ve Vsetíně Dalibor Sedláček obhajuje sloučení škol.

Autoři petice kritizují zejména utajený proces přípravy sloučení středních škol. Postrádají také ekonomickou analýzu, jež by vyčíslila úspory, kterými argumentuje vedení obou škol. „Obáváme se i možného snížení kvality výuky, které způsobí odliv zájemců o studium,“  řekl Truksa.

Proti jsou i učitelé

Proti sloučení se vyjádřila také část učitelského sboru. „Pod petici se podepsala více než polovina stávajícího učitelského sboru. Těší nás podpora mnoha absolventů i dalších občanů Vsetína, kterým na škole záleží. Věříme, že zastupitelstvo nepřipravený návrh na sloučení odmítne,“ dodává Truksa.

Podle krajského radního zodpovědného za školství Petra Navrátila (ČSSD) je však sloučení škol nejlepším východiskem. Odmítl utajenou přípravu sloučení, s návrhem údajně přišli sami ředitelé škol na začátku loňského roku. Hlavním důvodem sloučení je podle něj snaha o udržení obou škol. Zejména zdravotnické škole ubývají studenti, letos otevřela jen jednu třídu, přitom je nezbytná pro místní nemocnici, která z ní čerpá svůj personál.

Reklama

Výběr článků

Načítám