Hlavní obsah

Ve světě je 15 pohřešovaných Čechů

Ne všichni, kteří vyjedou na exotickou dovolenou, se šťastně vrátí domů. České úřady v současnosti registrují 15 pohřešovaných Čechů, kteří se nevrátili z ciziny. Podařilo se identifikovat těla osmi obětí ničivé vlny tsunami na Srí Lance a v Thajsku, naopak v nedalekém Chorvatsku se ztratil český turista.

Článek

"Podcenil nebezpečí větru Bora a ztratil se na širém moři," uvedlo ministerstvo zahraničí. Češi jsou v Chorvatsku považováni za rizikové hosty. Po námahavé cestě z ČR často již unavení řidiči v přímořských oblastech Dalmácie chybují a způsobují tak dopravní nehody. 

Žádný posun nenastal v kauze tří mladých lidí, kteří před téměř pěti lety zmizeli v albánských horách. Michal a Jan Pavelkovi a jejich přítelkyně Lenka Tučková byli naposledy spatřeni v srpnu 2001. "Není žádná další stopa," řekl jeden z organizátorů záchranných prací Petr Váňa.

Jedna Češka je nadále pohřešována v Ekvádoru. Jana Kubištová se v tamních horách ztratila ve stejném roce jako trojice v Albánii. Ministerstvo uvedlo, že dva čeští občané se hledají též v Turecku. Po jednom Čechovi pátrají úřady též v Austrálii, Brazílii, Irsku, Norsku, Rakousku, Francii a Tunisku.

Neopatrní turisté se nejčastěji stávají obětí přírodních živlů, například bouře v horách, padajících lavin, či rozbouřeného moře. V exotických končinách je také možné, že jsou zadrženi cizími úřady. U žen není vyloučeno, že se mohou stát obětmi násilné prostituce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám