Hlavní obsah

Ve čtvrtek bude možné pozorovat i fotografovat zatmění Měsíce

V České republice bude ve čtvrtek pozorovatelné částečné zatmění Měsíce. Další, tentokrát úplné zatmění, bude na našem území pozorovatelné až 28. září 2015, uvedl v úterý Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Archiv, Právo

Jedno z minulých zatmění Měsíce

Článek

Měsíc ve čtvrtek vyjde podle astronomů v Praze ve 20:09 středoevropského letního času (SELČ). V té době bude již několik minut v polostínové fázi zatmění. Tmavnutí bude sílit a částečné zatmění pak začne o necelých 25 minut později, ve 21:54 SELČ. Maximální zatmění by mělo být vidět ve 22:07 SELČ. Částečné zatmění skončí zhruba o čtvrt hodiny později.

Nedaleko zatmělého Měsíce bude možné pozorovat i planetu Saturn.

Lidé si mohou úkaz i vyfotit. Měsíc v úplňku je velmi jasný objekt, pokud podle Suchana použijí jednodušší kompaktní fotoaparát s vestavěným zoomem, mělo by se potemnění Měsíce na snímku projevit. Kvalitnějších snímků ale dosáhnou pokročilejšími zrcadlovkami s objektivy většího ohniska.

Maximálně třikrát ročně

Astronomové budou sledovat vlastnosti okraje zemského stínu. Ten totiž není ostrý a mění se v závislosti na lokálních podmínkách v zemské atmosféře nebo například na sluneční aktivitě. Při tak malém procentu zatmění je podle Suchana velmi nejisté, do jaké míry bude zemský stín zasahovat přes okraj Měsíce a zda jej vůbec bude možné pozorovat. Využijí k tomu proto speciálních fotografických metod.

"Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění," uvedl Suchan.

Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5 stupně. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám