Hlavní obsah

Vdově vzal sníh střechu nad hlavou

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hromadu trosek se během několika desítek sekund proměnila ve čtvrtek dopoledne střecha rodinného domu Marie Galuszkové (62) v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku. Žena, která v domě bydlela s 26letým synem, se z neštěstí nemůže vzpamatovat.

Článek

"Jen pořád pláče a naříká: Co budu dělat, už nemám ani střechu nad hlavou. Já jsem sama, bude teď i s klukem bydlet u mně," líčila Právu sestra majitelky domu Hermína Hrabcová.

Už před osmou hodinou ráno tíhu sněhu nevydržel krov stodoly přilehlé k rodinnému domu. "Zeď stodoly se vychýlila a tlačila na dům. Byl tady statik a říkal, že je to nebezpečné, ať už v domě raději nebydlí. A kolem půl jedenácté najednou rachot. V okamžiku spadla celá střecha i kus štítové zdi," popsala Hrabcová, která bydlí v sousedním domě a v době neštěstí byla venku, takže všechno viděla. "Jen se zakouřilo, jak vzduch rozvířily padající sutiny - malta, cihly, střešní tašky," dodala.

Lidé ve vesnici netají soucit. "Je to hrůza, chudák paní Galuszková. Muž jí náhle zemřel, když mu bylo asi padesát. A teď taková pohroma," řekla Právu asi šedesátiletá žena stojící u nedaleké autobusové zastávky. "Není to dávno, co střechy opravili. Ve středu večer jim sníh probořil střechu na protějším hospodářském stavení, a dneska jim spadla střecha napřed na stodole a pak na domě. To snad ani není možné," vyprávěl nevěřícně muž bydlící několik stovek metrů dál. "Přitom je to asi šest let, jak střechy opravili," uvedla také Hrabcová.

"Nejméně polovina trámů je úplně zdravých," řekl jeden z místních dobrovolných hasičů, kteří odstraňovali trosky střechy z domu. Hasiči profesionální i dobrovolní byli na místě už ráno, když se bortila střecha stodoly. "Vyvedli býčka, kterého jsme tam měli, a vynesli další věci. Odpojili elektriku, vodu, plyn," pokračovala Hrabcová. "Je to neštěstí, katastrofa, ale zaplať pánbůh, že se nikomu nic nestalo," dodala.

"Ještě že nikdo nebyl poblíž domu, jak ty trosky letěly dolů," poznamenal starosta Bruzovic Antonín Kwaczek (NK), který se k domu vrátil odpoledne s nepromokavou plachtou na přikrytí obytné části. "Kolem deváté hodiny jsem chodil na půdě domu se statikem. A za hodinu a půl střecha sletěla. Kdyby to spadlo v době, jak jsme byli nahoře, tak nás to zasype. Kdoví, jak bychom dopadli," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám