Hlavní obsah

Včelí mor zaplavil Bruntálsko

Právo, Denisa Telaříková
Bruntál

Včelaři na Bruntálsku jsou v pohotovosti, v okolí přehrady Slezská Harta se totiž před koncem minulého roku objevil včelí mor. Pracovníci opavské veterinární správy museli velmi drasticky zasáhnout. Včelaři z Leskovce nad Moravicí spálili před Vánoci celé jeho včelstvo. Situace kolem Slezské Harty „nedá spát“ včelařům z Bruntálska. Bojí se o své včely.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Včelí mor se na Bruntálsko rozšířil z Olomoucka a Opavska. Kromě toho, že bylo radikálně vypáleno včelstvo včelaři z Leskovce nad Moravicí, tak pracovníci veterinární správy rozšířili o další kilometry ochranné pásmo, kde se nyní provádějí kontroly a odebírají vzorky, zda jsou další včely v pořádku či nikoliv,“ popsal situaci Právu Petr Brisuda, který je předsedou organizace včelařů v Bruntále, jež sdružuje 121 včelařů z dvaceti obcí v okolí města. Tito včelaři chovají kolem 2800 včelstev a vyrábí med z čistého prostředí podhůří Jeseníků.

Ředitel krajské veterinární správy Severin Kaděrka informace včelařů z Bruntálska Právu potvrdil, nicméně upozornil na to, že situace s morem včelího plodu je v Moravskoslezském kraji v současnosti srovnatelná s rokem 2011.

„Samozřejmě včelaře chápu, nakažení morem včelího plodu je pro ně katastrofa. Je ale důležité, abychom zasáhli v pravý čas a radikálně. Pokud bychom nebyli rychlí a důslední, tak by hrozilo rozšíření nákazy dále,“ vysvětloval ředitel Kaděrka s tím, že včelař, který o své včelstvo v důsledku nákazy přijde, vyčíslí škody a ministerstvo zdravotnictví mu je proplatí.

Na Bruntálsku je nyní vyhlášeno nejvíce ochranných pásem v Moravskoslezském kraji, a to 35. Na Frýdecko-Místecku jich je 30, lepší situace panuje u včelařů na Novojičínsku, Opavsku a Karvinsku, kde Krajská veterinární správa vyhlásila mezi 10 a 15 ochrannými pásmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám