Hlavní obsah

Valachová jednala se Zemanem, o profesorech má být jasněji v říjnu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) uvedla po rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem, že jasněji v řešení otázky jmenování profesorů by mohlo být začátkem října, kdy se uskuteční jednání za účasti zástupců České konference rektorů. Zatímco ministryně by uvítala stávající způsob, kdy profesory jmenuje hlava státu, Zeman je prý více nakloněn legislativní změně upravující jmenování.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Zeman si podle ministryně umí představit, že by se v novele vysokoškolského zákona dalo jmenování svěřit do kompetence šéfa Senátu, ministra školství či rektorů.

„Sdělila jsme panu prezidentovi své argumenty, proč bychom měli držet úpravu, jak je,“ uvedla Valachová. Nabídla Zemanovi rovněž možnost konzultovat návrhy na jmenování profesorů ještě před projednáním na vládě. Zdůraznila však, že by se nejednalo o právo veta, ale spíše o možnost dialogu nad návrhy.

„Jako právník jsem prezidenta informovala o svých obavách týkajících se možné neústavnosti,“ uvedla ministryně k otázce trojice profesorů, které Zeman odmítl před časem jmenovat.

S xenofobií musíme bojovat

Řeč se prý stočila i k výzvě českých vědců proti xenofobii, o níž v týdnu prezidentův mluvčí řekl, že rozděluje společnost a tzv. elity. Valachová, která výzvu podpořila, se podle svých slov s prezidentem shodla v tom, že ve společnosti s xenofobií je třeba bojovat. Zeman se vyslovil pro maximální informovanost veřejnosti o problematice migrantů a uvedl, že je třeba rozlišovat cizince, kteří jsou zde usazeni, a nekontrolovanou migraci.

Ministryně jednala s prezidentem i o uzákonění nároku dítěte na předškolní vzdělávání již od dvou let věku dítěte. Zeman podle ní tento návrh podporuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám