Hlavní obsah

V zřícené L-159 zahynul jeden z nejzkušenějších pilotů

Novinky, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Pondělní havárii vojenského bitevního letounu L-159, který se zřítil po 11. hodině do neobydlené zóny vojenského prostoru Jince na Příbramsku poblíž hranic Středočeského a Plzeňského kraje, vyšetřuje vojenská policie. Pilot pád nepřežil. Velitel vzdušných sil Jan Vachek vyloučil, že by nehodu zavinila letecká nekázeň.

Foto: Josef Zajíc

Tanec na vlnách Atlantiku.

Článek

"Na základě osobní návštěvy místa havárie a dosavadních poznatků mohu vyloučit, že by se jednalo o leteckou nekázeň," sdělil Vachek. Havárie se podle něj stala ve vojenském prostoru pod vizuální kontrolou řídícího střelby.

"Bylo to v lokalitě Houpák, kde je letecká střelnice, dopadová plocha s obrovským terčem," popsal Právu František Zakopal, kaplan a mluvčí posádky v Jincích. Na otázku, zda tedy pilot střílel, Zakopal odpověděl: "Nevím, ale snad se k tomu chystal, letadla na tom místě nedělají nic jiného."

Vachek zopakoval, že dnes zemřel jeden z nejzkušenějších pilotů, který se podílel na zkouškách výzbroje tohoto letounu doma i v zahraničí. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík potvrdil, že pilot, který měl na L-159 nalétáno přes 270 hodin, dnes plnil letové úlohy spojené se zkouškami kanónů Plamen. Celkem letec strávil ve vzduchu více než 1000 hodin.

Letový provoz na L-159 je zastaven

"Pilot se nestihl vystřelit a letoun po nárazu vybuchl," uvedl Tvrdík. Podle něj byl okamžitě až do odvolání zastaven letový provoz na těchto podzvukových strojích.

Zda nehoda souvisela přímo se střelbou, vedení základny nepotvrdilo. Šetření tragédie potrvá týdny, neboť ke katastrofě došlo uprostřed vojenského prostoru, v lese s velmi těžkým terénem pokrytým asi 40 cm sněhu. Jenom shromáždění všech součástek letadla bude mravenčí práce. Na místě případ šetří vojenská policie a armádní vyšetřovací komise.

Snad nejblíže místu havárie, které v lesním vojenském prostoru hermeticky uzavřela armáda za asistence policie, je asi pět kilometrů vzdálená usedlost Baština. Zdejší zedníci však Právu řekli, že si ničeho nevšimli.

O to větší pozornost událost vzbudila v obci Obecnice. "Neviděly jsme ani neslyšely, že by se zřítilo letadlo, ale ze hřbitova jsme pozorovaly vrtulníky, jak neustále krouží nad lesy," popsaly dvě ženy z Obecnice. Zpráva o nehodě zde způsobila rozruch i na obecním úřadě, nikdo si však ničeho konkrétního nevšiml zřejmě proto, že střelnice Houpák je jakousi proláklinou mezi sedmisetmetrovými kopci uprostřed rozsáhlého vojenského prostoru, vzdálená asi deset kilometrů od jeho hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám