Hlavní obsah

V Ústí nad Labem se šíří úplavice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem roste počet lidí s úplavicí. V polovině února jich bylo pět, nyní má nemoc deset lidí, z toho osm dětí. Léčí se v izolaci na infekčním oddělení v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemoc se šíří hlavně mezi obyvateli ve čtvrti Předlice a několik případů je hlášeno i v části Krásné Březno. ČTK to dnes řekla Eva Patrasová z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Nákaza způsobuje průjmy a zvracení, vysoké horečky a křečovité bolesti břicha. Poslední dva laboratorně potvrzené případy se objevily o víkendu. Netýkají se dětí, které by navštěvovaly kolektiv. „Jsou to všechno buď malé děti, nebo dospělé osoby," uvedla Patrasová.

Hygienici rozdali na dětských táborech půl stovky pokut

Domácí

Hygienici kontrolují, zda rodiny, u nichž se úplavice vyskytla, navštívily lékaře, a doporučují opatření v domácnostech. „Je to zejména dezinfekce povrchů, členové rodin se poučují o hygieně rukou a dospělým zdůrazňujeme, že mytí rukou musí kontrolovat u dětí. V rodinách se provádějí tři kontrolní výtěry na případný záchyt onemocnění," uvedla epidemioložka.

Průběh nemoci je individuální. Někteří z nemocných dostali antibiotika. Dokud nebudou negativní, musí zůstat na infekčním oddělení.

Úplavice se objevila ve čtvrti Předlice, kde hygienici nařídili preventivní opatření v místní základní škole. „Tato skupina obyvatel migruje přes město, dvě z rodin, kde se nemoc vyskytla, bydlely vedle sebe v Krásném Březně. Ohniskem tak nejsou jen Předlice," uvedla Patrasová.

Reklama

Související témata:

Související články

Autobusy v Ústí budou jezdit na vodík

Krajská metropole Ústí nad Labem získala dotaci ve výši 30,7 milionu korun na výstavbu vodíkové plnicí stanice. Stát bude na okraji areálu chemičky Spolchemie,...

Výběr článků

Načítám