Hlavní obsah

V Ralsku se vyfotila čtyři vlčata

Právo, mip

Snímky čtyř vlčat pořídily v červenci a srpnu fotopasti ochránců přírody umístěné mezi Doksy a Ralskem na Českolipsku. Podle odborníků dokládají, že zdejší vlčí smečka má přírůstky už šestým rokem.

Foto: Šelmy.cz / Hnutí Duha

Vlče, které zachytila v červenci fotopast v Ralské pahorkatině.

Článek

„Už během jara se na jednom ze záběrů z fotopastí v Ralské pahorkatině zachytila značkující dominantní vlčice s nateklými struky. První snímek potvrzující reprodukci ale pochází ze stejného místa až z poloviny července. Zdokumentoval vlče, které asi následuje dospělé jedince. Další záběry z fotopastí odhalily vlčata čtyři,“ řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

První rozmnožování vlka se podařilo v oblasti Ralska doložit už v roce 2014, šlo tehdy o vůbec první reprodukci výhradně na českém území. Genetické analýzy prokázaly, že zakladatelka této smečky přišla z Německa, asi ze sedmdesát kilometrů vzdálené oblasti Dauban mezi Budyšínem (Bautzen) a Zhořelcem (Görlitz).

„Od té doby jsou přírůstky zaznamenávány každoročně,“ potvrdil také Petr Lumpe ze Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

Foto: Šelmy.cz / Hnutí Duha

Vlčata se letos poprvé nafotila i v Krušných horách

Reklama

Související témata:

Související články

Vlkům v Beskydech se narodilo sedm mláďat

Vlčí smečka žijící v Beskydech a Javorníkách se letos rozrostla o sedm vlčat. Ekologům se vůbec poprvé od návratu šelem v 90. letech povedlo rozmnožení vlků...

Výběr článků

Načítám