Hlavní obsah

V Praze se zatím dětská lůžka rušit nebudou

Právo, Václav Pergl
PRAHA

V Praze se zatím nebudou rušit dětská lůžka v nemocnicích. V České republice jich ale ubyde tisíc, ze stávajících 6500 na 5500. Novinářům to oznámil ve středu večer po jednání s řediteli pražských nemocnic a hejtmany náměstek ministryně zdravotnictví Milan Špaček.

Foto: Marek Slavík

pozvánka na výstavu

Článek

"Dohodli jsme se, že se bude o pediatrické péči diskutovat. Dětská lůžka se v Praze zruší zatím jenom na Bulovce a v Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Přejdou do Motola a Thomayerovy nemocnice. Jak to bude vypadat dál, se rozhodne až na základě podkladů, které vyjdou z diskuse," oznámil Špaček.

Sdělil, že v Motole a v Thomayerově nemocnici by v budoucnu měla vzniknout centra superspecializované péče pro děti. Ministryně zdravotnictví Marie Součková uvedla, že se uvažuje o změně struktur nemocnic v Praze.

"Z Bulovky by pravděpodobně vznikla krajská nemocnice pro Prahu. S nemocnicí stejného typu pro Středočeský kraj se v Praze neuvažuje. Ostatní nemocnice by se mohly změnit na univerzitní a centra excelence," uvedla Součková. Dodala, že v univerzitní nemocnici by bylo mnohem užší propojení mezi nemocnicí a univerzitou.

Dnes jsou někteří učitelé ve fakultních nemocnicích vytíženi až z 95 procent a nemají tak čas na výuku studentů. To by se do budoucna mělo změnit k lepšímu. Účastníci jednání se sejdou zřejmě ještě do konce roku, aby nad novými návrhy, které mají vzniknout v odborných společnostech a také v krajích, diskutovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám