Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo na podporu běloruských protestů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zhruba čtyři stovky lidí se v sobotu odpoledne v centru Prahy sešly na demonstraci kvůli situaci v Bělorusku. Od Klementina lidé zamířili na pochod k Loretánskému náměstí před sídlo ministerstva zahraničí. Demonstranti měli transparenty odsuzující násilí a proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Jednotlivci naopak hlavě státu vyjadřovali podporu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Pražský protest proti situaci v Bělorusku

Článek

Mezi účastníky demonstrace byli zástupci Pirátů nebo předseda a místopředseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář a Benjamin Roll. Lidé měli transparenty s českými, anglickými i ruskými nápisy, například „Lukašenko není náš prezident” nebo „Zastavte násilí”.

V Bělorusku pokračují protesty proti falšování výsledků voleb hlavy státu a proti brutálnímu násilí policie vůči demonstrantům. Navzdory protestům ústřední volební komise oficiálně potvrdila „drtivé vítězství” dlouholetého prezidenta Alexandra Lukašenka.

Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. V sobotu se také tisíce lidí v Minsku sešly na rozloučení s Aljaksandrem Tarajkouským, který zemřel v pondělí při zásahu policie proti protestujícím.

Lukašenko s Putinem se shodli na nutnosti rychlého řešení současné krize

Evropa

V Česku se v neděli uskuteční další dva protesty k vyjádření solidarity s demonstranty v běloruských městech, a to od 18:00 na pražském Staroměstském náměstí a na Dominikánském náměstí v Brně.

V hlavním městě vystoupí například senátoři Václav Láska (SEN 21), Pavel Fischer (nezávislý) a Václav Hampl (KDU-ČSL), europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Mikuláš Peksa (Piráti) nebo poslanci Miroslava Němcová (ODS) a Jan Lipavský (Piráti). V Brně se také očekává vystoupení zástupců Evropského parlamentu či Poslanecké sněmovny.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Více než dvě stovky lidí se sešly u pražského Klementina na demonstraci kvůli situaci v Bělorusku

Ministři zahraničí Evropské unie se v pátek na mimořádné videokonferenci dohodli na tom, že sedmadvacítka uvalí nové sankce na běloruské představitele zodpovědné za násilné potlačení protestů a falšování výsledků sporných voleb hlavy státu.

Ministři zahraničí EU se shodli na sankcích pro Bělorusko

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám