Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo za svobodu internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Transparenty s nápisem Internet = svoboda, Lidi nejsou data nebo Orwell nás varoval zaplavily v sobotu odpoledne pražský Klárov. Necelé tři stovky lidí tam protestovaly proti návrhu ministra vnitra Milana Chovance na povinnou registraci uživatelů internetu nebo proti návrhu ministerstva financí na tvorbu seznamu blokovaných internetových stránek.

Na Klárově se demonstrovalo za svobodu internetuVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

„Internet je médiem, díky kterému se můžeme svobodně vyjadřovat, můžeme komentovat dění kolem nás, můžeme číst názory a komentáře ostatních, díky internetu existují projekty, jako je Kancelář Blaník na Stream.cz. Internet není jen hračka pro děti, je to zdroj informací a vědění a jakékoli snahy tohle prostředí omezovat znamenají, že ochuzujeme sami sebe,“ řekl Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti společnosti Seznam.cz.

Současně se pozastavil nad tím, že se nad návrhy Chovance a ministerstva financí neotevřela žádná diskuse. „Přestože pan ministr tvrdí, že otvírá diskusi na téma odanonymizování internetu, kromě toho jednoho prohlášení se žádná diskuse neotvírá,“ dodal Feix.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Protestu se zúčastnily necelé tři stovky lidí.

Další z účastníků protestu spisovatel a publicista Ondřej Neff tvrdí, že návrhy na registraci uživatelů internetu připomínají snahy bývalého totalitního režimu. Neff v nich vidí postupnou snahu obnovovat cenzuru, která je nebezpečná i v současné době. Poukázal například na nedávné události v Německu, kde v souvislosti s uprchlickou krizí byla některá témata tabuizována.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Protest proti omezování internetu

„Tendence dnešní politiky je, že dosáhneme blaženosti, když zakážeme všechno, co je špatné. Když si někdo myslí, že svoboda na internetu je špatná, tak jí bude chtít zakázat,“ prohlásil Neff.

Pirátská strana, pořadatel demonstrace, varuje, že poté, co by ministerstvo financí mohlo v rámci loterijního zákona vytvářet seznamy webových stránek určených k zablokování, by se mohly zakázat další stránky, které nemusejí být tak kontroverzní. Pirátům rovněž na návrhu vadí, že by o případném zákazu měli rozhodovat úředníci ministerstva a nikoliv soud.

Ministerstvo financí, které návrh novely předkládá, se brání tím, že zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení, a na všechna řízení se tak budou aplikovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu, jakož i soudní přezkum rozhodnutí. Blokace má být uplatněna až v nejzazším případě.

Reklama

Výběr článků

Načítám