Hlavní obsah

V Praze odhalili památník válečným letcům, památkáři jeho umístění odmítli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražském Klárově byl v úterý vpodvečer slavnostně odhalen památník československým válečným letcům z druhé světové války. Ceremoniálu se zúčastnil i vnuk válečného britského premiéra Winstona Churchilla. Pražští památkáři ale s umístěním památníku nesouhlasí a vydali k němu odmítavé stanovisko.

BEZ KOMENTÁŘE: Odhalení památníku československým válečným letcůmVideo: Jan Pecha, Novinky

 
Článek

Sochu v podobě okřídleného lva Česku darovala jako poděkování za hrdinství pilotů britská komunita žijící v České republice. Památník za účasti několika veteránů a stovek lidí odhalil Nicholas Soames, vnuk válečného britského premiéra Winstona Churchilla.

Nad Prahou přeletěl na počest válečným letcům historický letoun Spitfire, na kterém českoslovenští stíhači za druhé světové války bojovali.Video: Jan Pecha, Novinky

Dvoumetrový okřídlený lev je umístěn na betonovém podstavci pokrytém českou žulou. Kruhový podstavec při pohledu shora vypadá jako znak českého vojenského letectva. Oplátování a nýtování na jeho boku má napodobovat plášť letadla.

Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Odhalení pomníku československým válečným letcům na pražském Klárově

Na slavnostní odhalení dorazily desítky hostů, mezi nimi například předseda Sněmovny Jan Hamáček, ministr obrany Martin Stropnický nebo zástupci britské ambasády, armády a Prahy 1. Ceremoniálu přihlížely i stovky lidí, mezi kterými bylo mnoho Britů.

Památkáři proti

Umístění pomníku ale neschválili pražští památkáři a vydali k němu odmítavé stanovisko. Ředitel magistrátního odboru památkové péče Jiří Skalický v úterý odpoledne podepsal příslušný dokument, ten byl následně rozeslán do datových schránek.

Zároveň chce zahájit s Prahou 1 sankční řízení a podat žádost o přezkum rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 1, který umístění sochy umožnil. Prý byl porušen zákon.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Odhalení pomníku se zúčastnil i Nicholas Soames, vnuk válečného britského premiéra Winstona Churchilla.

Stanovisko památkářů je jedno z vyjádření, které je potřeba k povolení umístění pomníku. Stavební úřad Prahy 1 na jejich rozhodnutí nepočkal s odvoláním na nedostatek času a stavbu pomníku povolil.

Skalický již v minulosti avizoval, že magistrátní památkáři budou respektovat názor svých kolegů z Národního památkového ústavu (NPÚ) a odmítavé stanovisko vydají.

Památkáři z NPÚ umístění sochy na Klárově odmítli s tím, že je pomník příliš monumentální a že již další socha v parku umístěna je. Vadilo jim také, že s nimi nebyla lokalita konzultována. Iniciativu prý vítají, rádi by ji ale viděli na jiném místě v centru Prahy.

Na místě zatím zůstane

Skalický také řekl, že mu vadí i způsob, jakým stavební úřad Prahy 1 rozhodl. Postupem prý porušil zákon. Odbor památkové péče chce proto podat žádost o přezkum rozhodnutí.

"Na 90 procent byl porušen zákon, a rozhodnutí tak bude muset být zrušeno," poznamenal Skalický. Úředníci Prahy 1 by se tak museli povolením opět zabývat. Podle Skalického nehrozí během úředního projednávání pomníku odstranění. Mohlo by se tak stát po konečném verdiktu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Dvoumetrový okřídlený lev je na betonovém podstavci pokrytém českou žulou.

Až Praha 1 obdrží zamítavé stanovisko od památkářů oficiálně, odvolá se podle starosty první městské části Oldřicha Lomeckého (TOP 09) k ministerstvu kultury.

"Já jsem pevně přesvědčen, že ministerstvo nedopustí mezinárodní ostudu a blamáž této země," dodal Lomecký. Řekl také, že Praha 1 postupovala "pod tíhou okolností tak, jak mohla". Postup radnice označil za "poměrně nestandardní", nezavdá ale podle něj precedent bezpráví, protože poděkování letcům je unikátní věc, na které nelze "stavět jakékoli opakování".

Pokud by se ministerstvo postavilo za Prahu 1, památkáři by mohli jeho rozhodnutí znovu napadnout, případně by mohli celou věc postoupit soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám