Hlavní obsah

V Novém Boru se po mačetovém útoku demonstrovalo za klid v ulicích

Právo, Jaroslav Švehla
Nový Bor

Stovky novoborských občanů a lidí z dalších okolních měst a obcí se v pondělí odpoledne sešly na náměstí Míru v Novém Boru na Českolipsku. Organizátoři přečetli prohlášení, ve kterém vyjádřili nesouhlas s bezpečnostní situací ve městě a ostře odsoudili brutální útok mačetami z neděle 7. srpna.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Tichého protestu se účastnilo několik set občanů Nového Boru a okolních obcí.

Článek

Při krvavém incidentu pětičlenná skupina místních Romů napadla mačetami a obušky tři hosty místního nonstop baru. Dva z násilníků již policie zadržela a obvinila, jeden se přihlásil sám a po dvou policisté nadále pátrají.

„Množící se potyčky a omezování osobní svobody vyústilo v brutální napadení nevinných lidí, i proto jsme se tu sešli, abychom vyjádřili soucit s oběťmi tohoto krutého útoku. Už tomu násilí zamezme,“ vyzvala účastníky zkrápěné hustým deštěm jedna z organizátorek protestu Sylva Medová.

Na novoborském náměstí si ji vyslechlo na tisíc lidí. Několik desítek policistů hlídkujících ve městě ani členové antikonfliktního týmu, který byl přítomen přímo mezi protestujícími, nemuseli zasahovat.

Náměstí na pět minut ztichlo

Obavy novoborských Romů, kteří se strachovali, že akce vyústí v agresivní projevy extrémistů, se nakonec nepotvrdily. Šéf novoborského Česko-Romského občanského sdružení Štefan Gorol vyzval všechny novoborské Romy, aby na pondělní setkání nechodili, a nezadali tak příčinu k nějakému konfliktu.

„Už dlouho tu je dvojí metr. Situace v Novém Boru se proměnila. Lidi mají strach večer projít parkem a není to jen můj názor. Nejsme žádní skini ani rasisti,“ řekl právu asi padesátiletý muž a ukázal na dav, ve kterém stáli bok po boku jak důchodci, tak mladé matky s dětmi.

„Jsme obyčejní lidé, kteří chtějí žít pokojně. Nechceme žít ve strachu, co se zase bude dít. Chceme vědět, že je spravedlnost pro všechny stejná,“ prohlásila další z organizátorů akce Anna Marková. Ta následně vyzvala všechny přítomné k pěti minutám ticha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám