Hlavní obsah

V Krkonoších a Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí, někde je i metr sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Krkonoších a Jeseníkách vyhlásila Horská služba první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Na hřebenech Krkonoš je kolem 50 centimetrů a v Jeseníkách kolem 25 centimetrů sněhu. Závětrné svahy však v některých místech pokrývá i metrová sněhová pokrývka.

Foto: rei, Novinky

Článek

„Na horách napadl prachový sníh. V lavinových místech leží kolem metru sněhu, lavinový preventista proto vyhlásil lavinový stupeň číslo jedna. Na hřebenech nyní leží do 25 centimetrů mokrého sněhu,” řekl dispečer jesenické horské služby Marek Koněrza.

Větší množství sněhu leží podle lavinového specialisty Jiřího Hejtmánka v lavinových katastrech, které jsou orientované na východ a jihovýchod. „Kvůli proudění západního větru se zde místy uložilo až kolem jednoho metru sněhu. Některá místa jsou však vyfoukaná, tvořená krustou, která se prolamuje,” uvedl Hejtmánek na webu Horské služby. Podle předpovědi jesenických horských záchranářů by měl platit první lavinový stupeň i v příštích dnech, měření v lavinových katastrech plánují opět před víkendem.

„Vlivem oteplení a deště je v polohách do 1400 metrů nad mořem sněhová pokrývka vlhká, v nižších polohách mokrá až podmáčená. Během dne se bude nadále oteplovat. Mohou se zde vyskytnout laviny z mokrého sněhu nebo laviny základové menších rozměrů,” uvádí Horská služba k situaci v Krkonoších.

Anketa

Chystáte se v nejbližších dnech do hor?
Ano
22,7 %
Ne
77,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám